Din cele 75.346 de firme straine inregistrate in Romania, peste 8.000 sunt firme germane, reprezentand 11,22% din total. Potrivit Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, schimburile comerciale ale Romaniei cu Germania, al doilea partener comercial dupa Italia, au cunoscut o crestere destul de dinamica. La 31 decembrie 2000, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a fost de 3,5 miliarde de dolari (importul de 1,9 miliarde de dolari, iar exportul de 1,6 miliarde de dolari), reprezentand 15,2% din totalul schimburilor comerciale ale Romaniei. Pe primul semestru al acestui an, companiile romanesti au exportat in Germania produse in valoare de 888,7 milioane de dolari si au importat marfuri de un miliard de dolari.
Bernd Borchardt, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Germaniei la Bucuresti, spune ca investitiile germane din Romania sunt puternic concentrate in doua ramuri ale economiei.
„In primul rand, mentionam industria textila. Aproximativ jumatate din exporturile romanesti in Germania provin din ramura productiei de textile, incaltaminte etc.”, spune Borchardt. O alta ramura este cea a industriei furnizoare pentru industria germana de automobile. „In acest context mentionam una dintre cele mai mari investitii germane din Romania, si anume, intreprinderea de anvelope Continental, din Timisoara. De multe ori, cablajul care se monteaza pe automobilele germane este de asemenea fabricat in Romania. In afara de aceasta, asiguram consultanta si altor furnizori care produc deja in Romania sau care sunt interesati sa deschida capacitati de productie aici”, explica insarcinatul cu afaceri al Germaniei.
Companiile germane prefera joint-venture
O alta poarta prin care companiile germane au ales sa intre in Romania este cea a asocierii cu firme autohtone, pentru derularea de proiecte economice. Partenerii germani au cautat in special industria metalurgica, electronica, chimica, agricultura sau industria alimentara. Cifrele statistice arata ca in momentul de fata in Romania exista peste 9.000 de companii mixte romano-germane, cu un capital social investit in valoare de 596,6 milioane de dolari. Peste 50% din proiectele de modernizare a hidrocentralelor si termocentralelor romanesti au fost semnate cu firme germane. Analistii sunt de parere ca firmele din Germania au ales calea asocierii in defavoarea investitiilor directe, din mai multe motive. In primul rand, este vorba de faptul ca, in Romania, exista in acest moment proiecte de reabilitare a utilitatilor publice in valoare de peste un miliard de dolari. Iar companiile autohtone nu detin nici tehnologia necesara si nici capacitatea financiara pentru a finaliza lucrarile respective. Pe de alta parte, o mare parte din grupurile germane care participa la afacerile respective si-au anuntat intentia de a investi ulterior in companiile de energie sau gaze naturale.
Sectorul financiar vine din urma
Reprezentantii investitorilor germani sunt de parere ca fluxul investitional din Germania catre Romania ar trebui sa fie sprijinit puternic de bancile din acesta tara. Asa poate fi, practic, explicat faptul ca, in momentul de fata, bancile germane, companiile de leasing si cele de asigurari spun ca au planuri mari pentru Romania.
Cel mai bun exemplu este cel al fostei banci austriece Creditanstalt, care si-a schimbat recent numele in HVB Bank Romania. „In urma fuziunii din luna februarie dintre Bank Austria Creditanstalt si Hypo Vereinsbank, nu suntem doar o banca germana, ci singura filiala a unei institutii bancare din Germania prezenta in Romania”, spune Helmut Bernkopf.
Commerzbank este o alta banca germana care are de gand sa-si faca simtita prezenta in Romania. Hans Joerg Krohn, managerul oficiului de la Bucuresti al bancii respective, a declarat, la ultima intalnire a Consiliului de Cooperare Romano-German, ca institutia financiara pe care o reprezinta face un lobby puternic pentru dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari in acest domeniu. Commerzbank intentioneaza de altfel sa infiinteze, impreuna cu alte institutii financiare, o banca de microcredite. Partenerii Commerzbank in respectiva afacere ar urma sa fie Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, filiala de investitii a Bancii Mondiale.
Institutiile financiare germane isi intensifica activitatile si in sectorul asigurarilor, acolo unge grupul Allianz are planuri foarte mari. Saptamana trecuta, Allianz-Tiriac Insurance si-a dezvoltat portofoliul de asigurari pe piata romaneasca, o data cu lansarea asigurarilor de viata. Hans Joachim Herlemann, director general adjunct la Allianz-Tiriac, spune ca includerea acestui tip de asigurare in portofoliul companiei se datoreaza incapacitatii Guvernului de a oferi romanilor o protectie sociala corecta.    

Proiecte in domenii de maxima importanta

Valoarea contractelor semnate de delegatia guvernamentala romana, aflata in luna iulie in vizita la Berlin, cu firme germane de prestigiu, in domeniul transportului feroviar de calatori, precum si in sectorul energetic, al termoficarii si al gazelor naturale a fost de peste un miliard de marci germane. · Cele mai importante intelegeri au fost contractul de vanzare-cumparare de rame automotor, in valoare de 250 milioane de dolari, intre CFR Calatori SA si Siemens AG, dar si un contract de asociere intre Ruhrgas Energie si Congaz SA Constanta, in valoare de 12 milioane de marci germane, destinat dezvoltarii retelei de transport de gaze naturale in Constanta. Transelectrica SA a semnat, printre alte contracte, si o scrisoare de intentie cu EON Energie RWE, pentru realizarea unei statii energetice la Isaccea, proiect evaluat la 138 milioane de marci germane. · Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) a incheiat un acord cu compania germana Siemens, privind fabricarea in Romania a 120 de automotoare. · In acelasi timp, intre Termoelectrica si Alstom Service GmbH a fost incheiat un memorandum de intelegere privind cooperarea pentru construirea, reabilitarea, modernizarea si asigurarea de servicii pentru centrale termoelectrice, in valoare de 240 milioane de euro. Termoelectrica a mai incheiat si cu ABB Development Corporation un memorandum de intelegere pentru constituirea unei societati mixte la Timisoara. · Simultan, Banca Comerciala Romana si Deutsche Bank au incheiat un acord privind o linie de finantare, in valoare de circa 30 milioane de marci, precum si o conventie intre Romania si Germania pentru evitarea dublei impuneri a impozitelor pe profit si capital.

Cele mai importante colaborari intre companii romanesti si germane

Siemens ABB-Conel: contract privind modernizarea termocentralei de 400 MW de la Mintia
· Siemens-Conel: semnarea unei conventii referitoare la modernizarea unei statii electrice de 200 MW
· ABB-Conel: intelegere pentru modernizarea unei statii de 330 MW
· ABB/Babcock-Conel: conventie pentru reabilitarea grupurilor 3 si 6 ale Termocentralei de la Turceni, fiecare de 300 MW
· Krupp-SNCFR: memorandum privind restructurarea SNCFR, dar si referitor la posibilitatea incheierii unui joint-venture intre consortiul format din Krupp-DB AG si SNCFR
· Siemens-Electroputere Craiova: intelegere pentru incheierea unui parteneriat pentru producerea locomotivelor Diesel hidraulice, dar si pentru modernizarea locomotivelor electrice LE 5100
· Siemens-Elcaro: joint-venture pentru producerea de cabluri
· Mannesman-Romgaz: studiu de fezabilitate pentru constructia unei conducte subterane de transport de gaze naturale in zona Roman-Margineni
· Siemens-Electromagnetica-RomTelecom-EMCOM: joint-venture pentru operarea in zona centralelor telefonice digitale, liniilor telefonice, echipamentelor optice si de transmisie radio
· Siemens-Romenergo-UCM Resita-Renel-Romelectro: conventie privind intentia de a coopera la modernizarea tehnologica a hidrocentralei de la Portile de Fier IIr
• Mannesman-Ductil SAr
• Mannesman-Industria Sarmei Campia Turziir
• Mannesman-Sidex Galatir
• Mannesmna-Siderca SA Calarasir
• Ferrostal-Siderurgica Hunedoarar
• Ferrostal- CS Resitar

Te-ar putea interesa și: