Principala problema de securitate a companiilor sunt chiar angajatii, se arata intr-un studiu GeCad Net realizat in urma unui sondaj. Slaba configurare a sistemelor IT si amenintarile de tip malware sunt considerate urmatoarele surse de pericol pentru sistemele informatice ale companiilor. 

“Angajatii sunt un risc major nu pentru ca ar fi rau intentionati ci pentru ca nu cunosc si nu au fost instruiti sa respecte reguli elementare de securitate informatica”, a declarat Gabriela Mechea, director general GeCad Net. 

Conform sondajului, 31,5% dintre respondenti au fost parere ca principala amenintare la adresa sistemului informatic al unei companii sunt angajatii, circa 25% dintre participantii la sondaj au considerat ca principala amenintare a sistemelor informatice a companiilor este malware-ul, si 24,5% dintre respondenti au considerat ca principala cauza a problemelor informatice este slaba configurare a sistemelor IT.  Un procent de 9,9% au indicat hackerii ca fiind principala amenintare la adresa sistemelor informatice ale companiilor lor iar alti 4,1% dintre participantii la sondaj au indicat un dezastru fizic (incendiu, cutremur, inundatie) ca fiind principala amenintare. 

Potrivit GeCad Net, rezultatele obtinute in urma sondajului, realizat pe un numar de 416 respondenti, factori de decizie din cadrul unor companii, reliefeaza faptul ca daca firmele romanesti ar acorda training specializat angajatilor cu privire la comportamentul adecvat in utilizarea calculatorului, sau daca ar folosi sisteme de monitorizare a activitatii acestora, aproape 60% dintre problemele legate de sistemele informatice ar disparea, cu consecinte economice benefice pentru firmele care isi instruiesc angajatii. 

GeCad Net furnizeaza servicii IT si solutii integrate atat pentru siguranta informatica a organizatiilor, cat si pentru crearea de infrastructuri informatice, indiferent de marimea sau complexitatea lor. GeCad Net este parte a Grupului GeCad, grup cu experienta de 13 ani in industria IT romaneasca.

Sursa: Capital 19 Februarie 2007