Gaura Cheii

La miez de noapte, dupa ora inchiderii carciumii, poti vedea plutind pe luciul apei sticlele aruncate. Inspectorii protectiei mediului se fac ca nu observa sau ii iarta cu bunastiinta pe carciumari ?! Este greu de crezut ca acestia nu vad zilnic ceea ce sare in ochi unui simplu turist, dupa o singura zi de sedere. Sesizarile presei locale nu i-au sensibilizat pe cei de la mediu. Gurile rele spun ca seful inspectiei de mediu e implicat in afacerea unei carciumi (restaurant) in zona garii, astfel incat simpatia pentru confratii de pe faleza isi poate gasi o explicatie.

Primaria din Constanta, in actiune

In fata garii din Constanta, intr-o dimineata frumoasa de vara. Am parcat, in graba, langa masinile prafuite ale taximetristilor, pentru doua-trei minute, cat sa conducem pe cineva la tren. Nici nu ne-am indepartat bine, ca doi-trei tineri colorati, carand diverse unelte mari si grele, s-au napustit asupra masinii noastre, blocand rotile. „Este o actiune a primariei din Constanta!”, ne-a explicat unul dintre ei, dandu-si prea multa importanta. „Ori imi dati actele sa va trimit acasa amenda de 544.000 de lei, ori o platiti cand vine echipajul, adica peste vreo ora”, ne-a lamurit tot el, foarte sec. S-ar parea ca nu exista alta cale de a scapa si cu masina, si cu toti banii in buzunar. Ei bine, am aflat ca exista. Pentru o spaga de 100.000 de lei, tanarul respectiv a insfacat o surubelnita, ne-a deblocat roata, astfel incat toata lumea a fost multumita.

Vama Veche, mereu molipsitoare

Putin dupa rasaritul soarelui, pe plaja din Vama Veche incep sa se iveasca de prin corturi, de prin baruri, turistii la bronzat. In costume de baie, sau, mai adesea, lipsiti de acestea, tineri, tinand cate o bere si o tigara, se aseaza linistiti pe nisip, savurand muzica sau linistea. In tot acest peisaj boem, isi fac uneori aparitia organele de ordine, luand forma a doi politisti, echipati ca la carte, din sapca pana-n pantofi. Contrar asteptarilor, ei sunt calmi si nu deranjeaza pe nimeni. Urmariti cu privirea de toti cei aflati pe plaja, politistii se indreapta spre tarm, se opresc si raman acolo cateva zeci de minute, uitandu-se contemplativ in zare.

Din ciclul „Trenuri anuntate care nu exista”

Daca deschizi site-ul www.cfr.ro si cauti un tren spre Constanta cat mai convenabil, adica dimineata, gasesti, printre altele, un rapid la ora 09.36. Marea problema este ca atunci cand ajungi in Gara de Nord constati ca acest tren nu exista. Saptamana trecuta am vorbit despre un alt tren spre Constanta, cel de la ora 2.01 care circula numai incepand cu data de 15.06, lucru despre care nu se sufla un cuvant pe site-ul societatii de cai ferate. Nu intelegem, totusi, de ce SNCFR anunta pe site-ul sau oficial trenuri care nu exista.

Jandarm manga in exercitiul functiunii

Galati, duminica, 23 iunie: Daca va plimbati pe faleza Dunarii dupa miezul noptii, aveti grija cui aratati actele. Un jandarm manga a incercat saptamana trecuta sa verifice documentele de identitate ale unui grup de vizitatori. Neastamparate, literele incepusera sa joace in fata ochilor sai tulburi. Incurcatura a venit cu adevarat atunci cand jandarmul turmentat a incercat sa imortalizeze actul sau de control printr-un proces verbal. Ca un facut, masa se balansa in stanga si in dreapta (in capul sau, altfel, totul se petrecea pe uscat). Cel mai greu a fost sa fie convins sa dea actele inapoi, desi nu avea dreptul sa le retina nici un moment. Dar efortul de a intelege ca e obligat sa le restituie dupa control, era prea mare.

Mos Craciun se coace In magazin

Batoane de ciocolata in forma de Mos Craciun s-au vandut de Revelion. Se vand si acum. Mai exact, sunt scoase la vanzare de un butic de pe Bdul Iuliu Maniu. Batoanele de ciocolata, imbracate in staniol de Craciun, stateau in vitrina si de Pasti, si de Ziua Copilului. Din cate am observat, nu s-au prea vandut in acest interval. Probabil ca vor fi scosi de sub tejghea de Craciunul acesta, drept „proaspeti”.