Mircea Fechet: Niciun ambalaj SGR fără garanţie nu va genera cei 50 de bani

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a reamintit că „nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon, pentru că niciun ambalaj SGR fără garanţie nu va genera cei 50 de bani.”

Cu alte cuvinte, la RVM vor ajunge doar ambalaje pentru care s-a plătit garanţia şi care fac parte din sistemul garanţie – returnare. RVM-ul nu este setat să preia şi alte tipuri de ambalaje.

„Din acest motiv, anunţ că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu şi ce ar mai putea fi strâns astăzi sau adunat prin cămara sau prin balcon ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi cetăţenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare pentru că ele nu vor avea nicio valoare în ceea ce priveşte cei 50 de bani, respectiv garanţia SGR”, a spus, miercuri, Mircea Fechet într-o conferinţă de presă.

Potrivit spuselor sale, volumul stocurilor care există deja în depozitele producătorilor, fie în depozitele distribuitorilor sau chiar în depozitele magazinelor, vor fi comercializate fără sigla SGR pentru că nu există niciun motiv care acele recipiente să fie întoarse în fabrici. Unele dintre ele nici măcar nu au fost produse în România.

„Vom vinde toate acele stocuri şi pe măsură ce producătorii pun pe piaţă noile produse şi pe măsură ce se epuizează acele stocuri, bineînţeles că vor apărea pe raft ambajalele SGR.

În prima săptămână, spre exemplu, ne aşteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval, dar pe măsură ce sistemul garanţie – returnare va funcţiona, aceste stocuri, că discutăm despre apa plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi uşor, uşor vândute şi pe rafturile magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanţie de 50 de bani”, a adăugat oficialul român.

RetuRO extinde rețeaua Sistemului de Garanție-Returnare

RetuRO va deschide 17 noi centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

„Cu un obiectiv ambițios de a deschide și opera 17 fabrici la nivel național, cu aproximativ 500 de angajați în mai puțin de un an, ne străduim să asigurăm, pas cu pas, resursele necesare pentru procesarea volumului de recipiente pentru băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți.

Deschiderea noii fabrici din Bacău reprezintă un pas important în asigurarea unei infrastructuri solide pentru Sistemul de Garanție-Returnare, pentru a susține eforturile noastre în promovarea reciclării și protejarea mediului înconjurător.

Astfel, aducem beneficii atât mediului, prin reducerea deșeurilor, cât și comunității locale, prin crearea de locuri de muncă și stimularea dezvoltării economice a regiunii. Suntem încrezători că, împreună cu toți partenerii noștri, vom construi un sistem eficient și responsabil care va face din România un lider în domeniul reciclării și economiei circulare”, a explicat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit. Adică, eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

RetuRO funcționează cu finanțare exclusiv privată. Are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori. Contribuie la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană (UE).