În fiecare an, la mijlocul lunii noiembrie, marcăm Ziua Mondială a Copiilor Orfani – a celor mai necăjiți dintre copii, cei rămași singuri pe lume nu pentru că au fost abandonați, ci pentru că părinții s-au stins, a transmis ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Ziua Mondială a Copiilor Orfani

În grija statului, în sistemul de protecție specială sunt aproape 2.700 de copii fără părinți, declară ministrul Familiei. Aceștia au ajuns în îngrijirea unor asistenți maternali, în plasament în familii, în case de tip familial sau în centre de plasament.

„Pentru ei, ca de altfel și pentru toți ceilalți copii care sunt în grija statului, mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului, drept prioritate absolută găsirea de soluții pentru a le face viața mai ușoară. În sfârșit, putem spune că desființarea ultimelor centre de plasament ale României a intrat în linie dreaptă. Mai avem doar 73 de astfel de instituții (din peste 500, câte erau la sfârșitul anilor 90), pe care le vom închide definitiv în următorii doi ani (9 anul acesta, 52 – în 2023 și ultimele 12 – in 2024). În aceste centre avem acum în jur de 1.900 de copii. Pot părea mulți, dar trebuie să ne gândim că, tot la sfârșitul anilor 90, erau în jur de 100.000”, declară ministrul Familiei într-o postare pe Facebook.

Centrele clasice de plasament nu mai poate continua

Gabriela Firea admite că lucrurile și mentalitățile s-au schimbat mult în ultimii 20-30 de ani, iar menținerea copiilor în centrele clasice de plasament nu mai poate continua.

„Trebuie să le oferim acestor copii șansa să crească într-un mediu mai prietenos și mai cald, mai aproape de ceea ce știm că înseamnă o familie. Și financiar am căutat permanent să le fim alături copiilor orfani și celorlalți copii pe care îi avem în sistem.

Așa că, anul acesta, am acordat indemnizații lunare de 2.500 de lei pentru tinerii de până la 26 de ani care își continuă studiile sau care au un loc de muncă. Iar pentru cei care optează să iasă din sistem am crescut de trei ori suma pe care o primeau la acel moment, până la 7.600 de lei.

De asemenea, am majorat de cinci ori suma pe care acești copii o primesc lunar pentru cheltuielile lor personale, acea sumă care reprezintă banii lor de buzunar și care acum a ajuns la 150 de lei, de la 28 de lei, cât aveau înainte”, mai spune Gabriela Firea.

Ea precizează că s-au luat măsuri în ceea ce privește acești copii aflați în grija statului.

„Am lansat deja procedurile pentru construcția celor 150 de centre zi finanțate în PNRR, cu 50,2 milioane de euro. În aceste centre, în timpul zilei, copiii vor avea parte de mese calde, îngrijire din partea specialiștilor, educație adaptată vârstei lor, își vor face temele și vor primi consiliere psihologică, iar seara se pot întoarce acasă, alături de familie”, a conchis ministrul.