UPDATE 3Numărul răniţilor în furtuna de duminică ajunşi la Spitalul Judeţean Timişoara a ajuns la 30, dar medicii estimează că va creşte în continuare. 

”Avem 30 de victime cu traumatisme la diferite nivele ale corpului, membre, torace, capului. Mai gravă este starea unui copil care ne-a fost transferat de la Spitalul de Copii ‘Louis Ţurcanu’. Ne aşteptăm ca numărul victimelor să crească, întrucât vor urma reparaţii la acoperişuri”, a declarat duminică, dr. Mihai Grecu, şeful Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara, citat de Agerpres.

Reprezentanţii ISU Timiş au anunţat anterior că în judeţ au murit, de asemenea, patru persoane în urma furtunii, două cazuri fiind la Timişoara, iar altele două la Buziaş. Totodată, o femeie cazată la un hotel din staţiunea arădeană Moneasa a murit, duminică după-amiază, după ce a fost lovită de un brad prăbuşit în urma furtunii puternice, a declarat proprietarul unuia dintre hotelurile din staţiune, citat de Agerpres.

 

UPDATE 2Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor îndoliate şi multă sănătate tuturor celor care au fost răniţi în furtuna care a avut loc în această după amiază în vestul ţării. 

„Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul ţării, unde, în urma unor furtuni puternice, mai multe persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci au fost rănite şi s-au înregistrat daune materiale semnificative. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă sănătate tuturor celor care au fost răniţi în aceste tragice circumstanţe. Autorităţile au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situaţie de criză”, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, conform Agerpres.

 

O femeie a fost strivită de un copac smuls de furtună în grădina Zoo din Timişoara. Un bărbat a fost lovit de un panou publicitar luat pe sus de rafalele de vânt ce au ajuns şi la 90 de kilometri pe oră. Alţi doi oameni au pierit loviţi de copaci, la Buziaş. O a cincea persoană a murit la Arad. Pe de altă parte, 27 de oameni sunt răniţi. Printre ei sunt şi doi copii, în stare critică.

O vijelie puternică care a durat mai puţin de o oră a făcut ravagii, duminică, în Timişoara. Meteorologii transmiseseră o avertizare nowcasting de cod portocaliu de furtună. Rafalele puternice de vânt au atins aproape 100 de km pe oră și au smuls copaci din rădăcini și au rupt fire de înaltă tensiune, astfel încât la acest moment se înregistrează pene de curent. Inclusiv ISU Timiș a rămas fără curent. Iar de pe clădirile istorice au fost smulse țigle și cărămizi.

Imaginile trimise de telespectatorii Digi24 arată forța cu care s-a dezlănțuit natura. 

O telespectatoare a surprins momentul în care un copac este doborât la pământ într-o parcare, chiar peste locul din care tocmai ieșise o mașină. Copacul s-a prăbușit la câțiva metri în fața unui bărbat care alerga să se adăpostească.

 

Porivit ISU Timiş, sunt 26 de răniţi, dintre care 15 au ajuns la spital cu ambulanţe şi 11 cu mijloace proprii. 11 acoperişuri au fost avariate, iar 45 de copaci smulşi de vânt. În întreg judeţul intervin peste 140 de pompieri, anunță stirileprotv.ro

Având în vedere avertizările de cod galben şi cod portocaliu de vijelii şi vânt puternic, pompierii recomandă cetăţenilor din judeţele vizate, ca pe timpul manifestării fenomenelor să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.

Confom PROTV, Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, au murit două persoane, iar altele au fost rănite şi s-au produs pagube incredibile. „Sunt pe teren şi mă crucesc – zeci de copaci sunt la pământ, am rămas fără curent şi apă, s-au răsturnat TIR-uri”, a spus Robu.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, au murit două persoane, iar altele au fost rănite şi s-au produs pagube incredibile. El a spus că zeci de copaci au fost doborâţi, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă, acoperişuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.