Meteorologii din Danemarca informează că furtuna Otto va lovi vineri, 17 februarie, jumătatea nordică a Europei. Trebuie menționat că vor fi afectate următoarele țări: Danemarca, Finlanda, Polonia, nordul Germaniei, Letonia, Lituania, Estonia, Belararus și Rusia.

România se află la periferia furtunii

În schimb, România se află la periferia sistemului de furtună. Astfel, vântul va avea intensificări susţinute la munte, în ziua de sâmbătă. Rafalele vor atinge viteze de peste 70-90 km/h. La altitudini mai mari de 1700 m va sufla cu viteze de peste 100-120 km/h şi va fi viscol puternic.

Local şi temporar, intensificări ale vântului vor fi şi în zonele joase de relief, mai ales din nord-vest, centru şi sud, cu viteze în general de 55-65 km/h.

Totodată, va fi vreme caldă în sud, sud-est, sud-vest. Sunt prognozate maxime de 16-18 grade. Temperaturile vor fi cu 10-12 grade mai mari decât mediile multianual.

Urmează temperaturi în creştere în toată ţara

Temperaturile vor continua să crească vineri, 17 februarie, în București. Mercurul din termometre va urca până la 12/13 grade Celsius. Vremea va fi închisă și vântul va crește în intensitate în noaptea următoare, însă sâmbătă, 18 februarie 2023, vremea va fi neobișnuit de caldă, mercurul din termometre urcând până la 17 grade Celsius. Tot sâmbătă, cerul va fi înnorat, iar vântul va bate mai intens. În noaptea de sâmbătă spre duminică, temperaturile minime vor coborî până la 5 grade Celsius.

Temperaturile medii vor fi ridicate în zona montană. Înnorările persistă, va fi lapoviță, dar la peste 1.700 de metri va ninge viscolit. Izolat, se vor strânge cantități însemnate de apă. Sâmbătă, 18 februarie 2023, va fi mai cald decât în mod obișnuit la munte, dar atmosfera va fi închisă și vor apărea precipitații mixte și vântul va sufla mai tare pe crestele montane.

„Precipitațiile vor apărea, vineri noapte, sâmbătă, duminică, în mod deosebit în jumătatea de nord a teritoriului, vorbim de precipitații în formă lichidă, mai ales ploi, chiar și în zonele montane mai joase. În zona montană mai înaltă se păstrează temperaturi scăzute iar precipitațiile vor fi în formă solidă.

Trebuie să subliniem că vântul va prezenta intensificări în weekend. Deci temperaturile pe care le așteptăm și le estimăm a fi atât de ridicate vor fi totuși ușor diminuate ca și senzație de intensificările vântului”, a declarat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.