Acesta a participat la un eveniment organizat cu prilejul finalizării implementării proiectului e-Academie pentru funcţionari publici, potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

"Instruirea online a funcţionarilor publici prin intermediul platformei de e-Learning va duce la realizarea de economii la bugetul de stat, nu se mai cheltuie bani cu deplasarea, cazarea şi plata unui trainer pentru funcţionari. Urmează o perioadă de implementare şi sperăm ca instituţiile statului să răspundă pozitiv iniţiativelor MCSI", a declarat ministrul Vreme, la eveniment.

Obiectivul proiectului este creşterea eficienţei procesului de instruire a funcţionarilor publici din administraţia publică centrală şi locală prin implementarea unei platforme eLearning. Prin intermediul acestei platforme se vor realiza economii la bugetul de stat şi se va instrui un număr dublu de funcţionari publici, costurile perfecţionării online fiind mult mai reduse decât instruirea clasică.

Funcţionarul public va avea acces online la materiale de calitate, beneficiind, în acelaşi timp, de suport tehnic şi de conţinut, recomandări bibliografice, cazuri de bună practică, modele europene din partea unor experţi care au competenţe în domeniu.

MCSI se va implica în desfăşurarea procesului de perfecţionare online a funcţionarilor publici, se precizează în comunicat. Pentru reglementarea acestei proceduri este în curs de pregătire o notă care va fi înaintată Guvernului. După aprobarea notei, se va crea un cadru legal de instruire a funcţionarilor publici prin intermediul platformei de e-Learning.

Platforma oferă următoarele servicii: instruire asincronă – suport pentru instruirea dirijată, neasistată de instructor, instruire online – suport pentru instructor în planificarea şi desfăşurarea sesiunilor de instruire online, testare şi evaluare – întrebări pe mai multe niveluri de dificultate care vor fi folosite pentru generarea de teste, colaborare online – comunicare textuală online, posibilitatea organizării de grupuri de discuţii tematice, facilităţi de lucru de tip whiteboard, transmisie de date audio şi video de la instructor, comunicare asincronă – schimb de mesaje private şi posibiliatatea de a adăuga ataşamente, crearea şi administrarea conţinutului electronic – spaţiu propriu pentru fiecare utilizator în care să-şi poată păstra şi organiza materialele online, reguli de acces, administrarea şi securitatea aplicaţiei – mediu controlat de desfăşurare a activităţilor de creare conţinut şi instruire, rapoarte – monitorizarea procesului de instruire pentru a identifica evoluţia cursanţilor şi performanţele acestora, managementul şi planificarea activităţilor de învăţare-evaluare – instructorii pot crea şi planifica sesiuni de curs sau evaluare online şi securitatea activităţii de formare online – soluţie antivirus care acoperă toate serverele din cadrul proiectului.

Funcţionarii publici vor avea acces online la următoarele cursuri: Ce înseamnă e-Governement?, Procedee clasice comparate cu variantele electronice, Cadrul legal în domeniul Societăţii Informaţionale, Componentele soluţiilor de e-Government, Metode de autentificare în sistemele Societăţii Informaţionale, Obţinerea şi gestionarea credenţialelor în sistemele Societăţii Informaţionale, Semnătura electronică, Interfaţa cetăţeanului, Sisteme inter şi intra organizaţionale, Promovarea utilizării soluţiilor de e-Government, Dezvoltarea sistemelor Societăţii Informaţionale.
SURSA: Agerpres