Dacă sumele necesare sunt de ordinul zecilor de mii de euro, managerii au la dispoziţie alternativa atragererii de capital „nerambursabil”.  Potrivit lui Alexandru Lăpuşan, CEO al Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicaţii online, finanţările externe nerambursabile fără cedarea de acţiuni pot fi obţinute prin mai multe metode.

Una dintre acestea este aplicarea la fonduri speciale de investiţii lansate de companii din industria online.

„Zitec a reuşit în acest mod atragerea unei finanţări de 8.000 de dolari din partea Fondului de Integrare MailChimp pentru a dezvolta un sistem automat de generare şi trimitere de alerte personalizate pentru utilizatorii HotelPeeps.

Mailchimp deţine una dintre cele mai populare platforme de email marketing din lume şi încurajează inovaţia în proiectele ce folosesc această platformă”, a declarat Alexandru Lăpuşan.

Acesta a subliniat că finanţarea a fost acordată în urma unei simple aplicări online la fondul de investiţii de un milion de dolari lansat de compania americană pentru dezvoltatorii de aplicaţii din întreaga lume.

„În urma unor discuţii şi analize am fost acceptaţi în program şi am încasat integral 8.000 de dolari. Această sumă este nerambursabilă, singura condiţie fiind integrarea aplicaţiei HotelPeeps cu API-ul MailChimp, lucru pe care ni-l doream şi pe care l-am realizat deja”, a mai spus Lăpuşan.

În urma acestei integrări, HotelPeeps oferă mai multe tipuri de alerte prin care cei interesaţi vor fi la curent cu cele mai bune oferte de cazare în peste 125.000 de hoteluri din întreaga lume.

În atenţia marilor companii IT

Potrivit reprezentantului Zitec, o altă metodă pentru obţinerea de fonduri pentru aplicaţii online este participarea la concursuri organizate de companii renumite din industria IT.

„Din ce în ce mai multe companii IT internaţionale organizează concursuri locale pentru dezvoltatorii de aplicaţii online sau mobile. Nu trebuie neglijată participarea la astfel de competiţii, existând şanse reale pentru obţinerea unor premii în bani. Deşi nu este vorba de sume foarte mari, acestea vin totuşi fără obligaţiile induse de vânzarea unei cote din firmă şi oferă un beneficiu de imagine consistent”, a mai declarat acesta.

Alexandru Lăpuşan a mai adăugat că HotelPeeps s-a clasat pe locul al doilea în cadrul concursului de Cloud Computing din România organizat de Microsoft şi a încasat în acest fel un premiu de 3.000 de dolari. Aplicaţia Zitec, realizată cu tehnologii Open-source şi scrisă în limbajul PHP, a fost premiată de Microsoft pentru modul în care a utilizat serviciul de cloud-computing Microsoft Azure pentru a calcula şi prezenta trendurile de preţ şi ofertele speciale de cazare din peste 50 de oraşe din întreaga lume.

Concursuri similare dedicate în principal dezvoltatorilor de aplicaţii mobile au fost organizate în România de mai multe companii, printre care Orange sau HTC.

Dincolo de finanţarea din partea MailChimp şi premiul oferit de Microsoft, Zitec a mai atras în primele 6 luni ale acestui an o altă investiţie externă nerambursabilă de 3.000 de dolari, valoarea totală a finanţărilor ridicându-se astfel la 14.000 de dolari.

Fondurile atrase vor fi direcţionate spre dezvoltarea continuă a HotelPeeps. Spre exemplu, o parte din sumă va fi folosită pentru crearea unei funcţionalităţi prin care se vor putea efectua rezervări de servicii hoteliere direct pe hotelpeeps.com.

HotelPeeps este cea mai apreciată aplicaţie Facebook românească, fiind lansată de Zitec în martie 2010 şi premiată la Webstock 2010. Până în prezent, aplicaţia a atras aproximativ 20.000 de utilizatori, majoritatea din România, iar numărul acestora continuă să crească.