La începutul acestei săptămâni, fondul de investiţii finlandez KJK a ieşit din acţionariatul Cemacon prin vânzarea unui pachet de 27,9% pentru circa 2,2 mil. euro, potrivit informaţiilor publicate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Şi fondul SSIF Brk Financial Group şi-a vândut integral pachetul de 14,6% deţinut în cadrul Cemacon la un preţ de 1,14 mil. euro.

Alături de proprietarii Dedeman, la achiziţie au participat şi doi dintre acţionarii existenţi ai Cemacon. Este vorba despre Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, un fond de investiţii gestionat de BCR şi omul de afaceri Florin Pogonaru, care în urma tranzacţiei a ajuns să deţină 33% din acţiunile producătorului de cărămidă, de la 27,9% cât deţinea anterior. În plus, şi partenerii practicianului în insolvenţă CITR (fosta Casă de Insolvenţă Transilvania) şi-au mărit deţinerea. Andrei Cionca, soţia sa Andreea Anghelof, Cătălina Teodora Godîncă-Herlea şi CIT Resources au ajuns la o cotă de participaţie de 30% din Cemacon. Andrei Cionca deţinea prin firma Consultanţă Andrei&Andrei circa 15,4% din acţiunile Cemacon.

Cemacon a anunţat deja că în Adunarea Generală a Acţionarilor din 20 februarie se va propune extinderea membrilor Consiliului de Administraţie cu încă trei nume. Unul dintre noii membrii este Dragoş Pavăl, care alături de fratele său Adrian deţin retailerul de bricolaj Dedeman. El a fost propus de CIT Resources, companie care l-a propus şi pe Rudolf Paul Vizental.

Cifra de afaceri netă a Cemacon a înregistrat o creştere de 28% anul trecut, cifra de afaceri brută depăşind pragul de 20 milioane euro.

„La sfârşitul anului am finalizat cu succes vânzarea unei părţi a terenurilor de pe platforma industrial din Zalău, onorând parte din obligaţiile avute faţă de banca creditoare în urma restructurării financiare, concomitent cu refinanţarea creditului principal, în condiţii net superioare pentru Cemacon şi stabilirea unui parteneriat cu o bancă care ne va susţine în dezvoltarea afacerii“, a declarat Liviu Stoleru, directorul general al companiei.

Intrarea fraţilor Pavăl în acţionariatul producătorului de cărămidă este încă un pas făcut spre diversificarea ariei de afaceri. Cei doi investitori sunt în proces de achiziţie a celor cinci clădiri de birouri din jurul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, pentru o sumă care ar putea depăşi 150 mil. euro.

Proprietarii Dedeman ocupă locul doi în topul celor mai bogaţi români realizat de revista Capital, cu o avere estimată la 920-950 mil. euro.