UPDATE: De teama întreruperii livrărilor de gaze ruseşti, companiile franceze se îndreaptă spre petrol

Companiile franceze mari consumatoare de energie au decis să îşi accelereze planurile de rezervă şi să îşi convertească boilerele pe gaze pentru a putea funcţiona pe petrol, în ideea de a evita o criză care ar putea apărea în eventualitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti care ar conduce la întreruperi în aprovizionarea cu electricitate, transmite Reuters.

Reuniţi la finele săptămânii trecute la o conferinţă organizată în sudul Franţei, mai mulţi directori de mari companii au spus că se pregătesc pentru posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate.

„Ceea ce am făcut noi este să ne convertim boilerele astfel încât să poată funcţiona fie cu gaze fie cu petrol şi să putem chiar face trecerea la cărbune dacă vom fi nevoiţi”, a declarat Florent Menegaux, directorul Michelin, unul dintre cei mai mari producători mondiali de anvelope. „Obiectivul este acela de a evita situaţia în care să fim nevoiţi să oprim uzina în cazul în care va fi întreruptă furnizarea de electricitate”, a adăugat Florent Menegaux, apreciind că o un deficit de gaze naturale în Europa este posibil iar petrolul va fi o alternativă.

Şeful de la Michelin a subliniat că este nevoie de mai multe zile pentru pornirea unei fabrici, astfel că este esenţial să fie menţinută o aprovizionare constantă cu energie.

Guvernul francez se pregătește pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești, pe care o consideră cel mai probabil scenariu, a declarat duminică ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

Cu aproximativ 17% din aprovizionarea sa provenind din Rusia, Franța este mai puțin dependentă de gazul rusesc decât unii dintre vecinii săi, dar guvernul a pregătit planuri de urgență.

Trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu

O întrerupere ar fi problematică acum, deoarece producția de energie nucleară a Franței ar avea dificultăți în a suplini deficitul, din cauza faptului că multe reactoare sunt în prezent oprite pentru întreținere.

„Cred că o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești este o posibilitate reală… și trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a spus el în timpul unei conferințe de afaceri și economie din sudul Franței.

„Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a mai spus el. Anterior, în cadrul conferinței, el a descris o astfel de întrerupere a gazului rusesc drept „cel mai probabil scenariu”.

Le Maire a declarat că prima linie de apărare este ca gospodăriile și întreprinderile să reducă consumul de energie, apoi construcția de noi infrastructuri care să permită transporturile de gaze naturale din străinătate, potrivit Reuters.

Mai drastic, guvernul francez analizează fiecare companie pentru a vedea unde poate fi forţată o producţie mai scăzută pentru a economisi energia, dacă va fi necesar, a adăugat ministrul francez de Finanţe.

Consecințe pentru piața mondială a energiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri în privinţa posibilelor consecinţe „catastrofale” ale sancţiunilor occidentale pentru piaţa mondială de energie, relatează AFP.

„O utilizare mai pronunţată a politicii sancţiunilor poate antrena consecinţe încă şi mai grave, fără a exagera, poate chiar catastrofale, pentru piaţa mondială a energiei”, a spus liderul de la Kremlin la o întâlnire televizată cu oficiali ruşi.

„Sancţiunile împotriva Rusiei provoacă multe pagube exact ţărilor care le impun”, a mai afirmat Vladimir Putin, o frază pe care o repetă adesea, observând creşterea puternică a preţurilor la energie în ţările occidentale.

El şi-a exprimat satisfacţia că alte ţări producătoare de petrol rezistă cererilor occidentale de a creşte producţia de petrol pentru a compensa petrolul rus boicotat şi a împiedica o creştere a preţurilor.

Ofensiva lansată la sfârşitul lui februarie de Moscova în Ucraina a provocat o ploaie fără precedent de sancţiuni occidentale, între care un embargo asupra petrolului rusesc impus de Bruxelles şi Washington.