‘Scenariul unei escaladări spre un conflict major trebuie luat în calcul’, a spus Florence Parly la Universitatea de Apărare din Toulon (sud-est). 

‘Europa riscă să fie în raza de acţiune a rachetelor (preşedintelui nord-coreean) Kim Jong-Un mai curând decât era estimat’, a spus ea.

Totodată, ministrul apărării a anunţat că Franţa se va dota cu drone înarmate. 

‘Am decis să începem procesul de înarmare a dronelor noastre de supraveghere şi pentru culegere de informaţii’, a anunţat Florence Parly. 

‘În practică, această decizie se va referi iniţial la dronele Reaper pe care le-am achiziţionat din Statele Unite. Acestea vor fi echipate cu arme ghidate de mare precizie’, a mai spus ea. 

Franţa deţine în prezent şase drone Reaper – cinci la Niamey (Niger) pentru operaţiuni de supraveghere a jihadiştilor din Sahel şi una la Cognac (sud-vestul Franţei) – într-o versiune neînarmată. 

‘Însă pe termen mediu, viitoarea dronă europeană pe care o vom dezvolta în cooperare cu Germania, Italia şi Spania va fi de asemenea înarmată’, a adăugat ea. 

Statele Unite şi Israelul au fost precursorii în acest domeniu, urmate de Marea Britanie. În Europa, Italia a obţinut în 2015 autorizarea Statelor Unite de a se înarma cu drone americane Reaper.

AGERPRES