Timis Mining Corp. a decis să împrumute 20 mil. dolari de la Cape Lambert Resources din Australia pentru a finanţa achiziţia minei de la administratorul judiciar, potrivit unui anunţ făcut de Cape Lambert pe bursa din Australia. Finanţarea ia forma unui credit de 8 mil. dolari pe 12 luni şi a unei redevenţe de 12 mil. dolari, care îi oferă companiei Cape Lambert câte 2 dolari pentru fiecare tonă de concentrat de fier vândut de mină.

Anunţul a determinat creşterea acţiunilor African Minerals cu 9,6% pe Bursa de la Londra, potrivit Bloomberg.

Prăbuşirea preţului fierului la minimul ultimilor cinci ani şi cel mai mare focar de Ebola din istoria Sierra Leone şi a ţărilor vecine a subminat viabilitatea producătorilor din Africa de Vest. Operaţiunile African Minerals din Tonkolili sunt situate aproape de proiectul Marampa al companiei London Mining, care şi-a extins capacitatea de producţie la 6,5 milioane de tone pe an.

Acţiunile London Mining au scăzut cu 96% anul acesta, înainte de numirea PricewaterhouseCoopers ca administrator special de săptămâna trecută, după ce compania nu a reuşit să găsească un investitor care să aducă o infuzie de capital.

Marampa se aşteaptă să producă între 5 şi 7 milioane de tone pe an, echivalentul unei redevenţe anuale de 10-14 milioane de dolari sau 56 milioane de dolari pe durata contractului, potrivit lui Tony Sage, preşedintele executiv al Cape Lambert. Pachetul de finanţare poate fi accesat doar după ce Timis Mining securizează activele de la administratorul special.

Istoricul tranzacţiei

La începutul acestei luni, African Minerals a fost abordată de compania Jindal Group, cel mai mare producător de oţel din India, pentru o asociere în scopul preluării London Mining.

Compania a fost lovită dur de prăbuşirea preţului fierului şi de izbucnirea focarului de Ebola din vestul Africii. Acţiunile sale au ajuns la începutul lunii la doar 4 pence, după ce a anunţat că se află în discuţii cu un partener strategic, avertizând că orice tranzacţie ar putea, practic, distruge investitorii.

London Mining operează o mică mină în Sierra Leone, unde produce fier de înaltă calitate, dar costurile de funcţionare sunt prea mari. Sierrra Leone este una dintre ţările africane cel mai grav afectate de epidemia de Ebola. Această situaţie a îngreunat şi mai mult afacerile. Navele de marfă taxează câte 2 dolari pe tonă în plus pentru intrarea în portul Freetown, capitala Sierra Leone.

Jindal Group, cel mai mare producător de oţel din India şi al 8-lea ca mărime de pe glob, a abordat African Minerals pentru o alianţă în privinţa achiziţiei firmei britanice, mai ales că firma fondată de românul Frank Timiş operează o mină mult mai mare în apropierea celei vizate de tranzacţie.

African Minerals deţine o linie de cale ferată low-cost şi un port care ar permite London Mining o reducere considerabilă a costurilor de livrare. Tot la începutul acestei luni, Frank Timiş a angajat banca Standard Chartered, cel mai mare creditor al London Mining, să-i restructureze datorii în valoare de 500 mil. dolari.