Pe lângă sancţiunea financiară, grupul este obligat să publice ‘un comunicat privind această decizie pe pagina de acces a google.fr’ în opt zile de la primirea notificării, a precizat CNIL.

CNIL solicitase în martie 2012 companiei Google să precizeze finalitatea colectării de date personale de la internauţii care folosesc serviciile sale şi cât păstrează aceste date. Comisia a solicitat, de asemenea, ca grupul să-i informeze în prealabil pe utilizatori şi să le ceară acordul înainte de a instala pe terminalele lor aşa-zisele ‘cookies’, fişiere care permit urmărirea preferinţelor de căutare ale unui utilizator şi pot fi folosite în scopuri de marketing. În septembrie 2013, CNIL a constatat că Google nu a pus în practică modificările solicitate.

Comisia franceză nu este singura care a atacat practicile grupului american: noile reguli de confidenţialitate au fost criticate unanim la finele lui 2012 de cele 27 de autorităţi europene pentru protecţia datelor, care au somat compania americană să se conformeze Directivei europene privind informatica şi libertăţile.

Şase dintre acestea – din Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania şi Olanda – au decis în aprilie să treacă la acţiune, fiecare conform procedurilor în vigoare din ţara respectivă.

La 19 decembrie, organismul spaniol de supraveghere a internetului a ordonat Google să plătească o amendă de 900.000 de euro pentru ‘încălcări grave’ ale vieţii private.

Sursa: Agerpres