Elena Ceaușescu s-a implicat în oprirea fotbalului feminin

Despre aberațiile din perioada comunistă au curs râuri de cerneală în presa românească. Una dintre ele pare să le întreacă pe toate. Subiectul o are în prim plan pe Elena Ceaușescu, soția conducătorului României din acea perioadă.

Puțină lume știe că „Ceaușeasca” a interzis meciurile de fotbal feminin din România, după ce a participat ca spectator la o astfel de întâlnire.

Sportul cu balonul rotund este considerat a fi unul exclusiv masculin. Acum, în aproape toate statele lumii fotbal feminin cunoaște o mare dezvoltare și este din ce în ce mai mult vizibil.

În anii de tristă amintire, inclusiv România a avut la un moment dat o echipă Națională și cluburi, dar au fost interzise la un moment dat.

În România Comunistă, după 1960, când era înființată Naționala feminină de fotbal, care participa la competițiile oficiale și neoficiale. Tot în aceeași perioadă, la București avea loc și un campionat regional. Conform relatărilor ziaristului Cătălin Oprișan, Elena Ceaușescu avea să interzică acest sport.

În afară de lotul reprezentantiv, mai povestește Cătălin Oprișan, au existat echipe individuale de fotbal feminin, în aproape toate marile fabrici industriale din România.

”Pe vremea lui Ceauşescu a fost campionat mare de fotbal feminin. Fiecare fabrică era obligată să aibă o echipă, dar erau şi profi jucătoarele.

Nu te gândi că le luau din producţie şi le puneau să joace! Au fost meciuri sănătoase, îţi dai seama că erau şi câte 1.500 de doamne şi domnişoare într-o astfel de fabrică, aveai de unde să alegi.”

„Ia opriți treaba asta!”

Toate bune și frumoase. După un meci la care a fost prezentă și Elena Ceaușescu, aceasta avea să interzică fotbalul feminin. Lucrul acesta avea să se mențină până după 1990.

”Şi vreo doi ani la rând, ’72-’73, cred, Elena Ceauşescu le-a bătut cum erau: în şort, transpirate… „Astea sunt mamele noastre eroine? Leoarcă şi cu părul ud? Ia opriţi treaba asta”, a povestit Cătălin Oprişan, în cadrul podcastului său.

Pe vremea de tristă amintire, deși acum ar putea părea ciudat, dar au existat echipe puternice de fotbal feminin. În ele activau majoritatea femeilor angajate în marile fabrici industriale din vremea comunistă.

Multe dintre aceste jucătoare își aduc aminte de acele perioade. Accidentările erau destul de multe și dure, iar lipsa medicilor ducea la adevărate drame pentru jucătoare, care ajungeau și la 2-3 zile după meci la spital.