Fostul premier britanic avertizează! Islamul radical rămâne o amenințare pentru securitatea lumii

Într-un discurs la centrul de reflecție britanic RUSI, fostul premier britanic Tony Blair a spus că ”după 11 septembrie, cu toate că, din fericire, nu a mai avut loc un alt atac terorist de o asemenea amploare, islamul radical nu şi-a diminuat forţa”.

Islamismul – atât ideologia cât şi violenţa – constituie o ameninţare de nivelul întâi pentru securitate şi dacă nu este controlat va ajunge la noi chiar dacă centrul său este departe, aşa cum s-a demonstrat la 11 septembrie. (…) Este o ameninţare globală care se agravează”, a spus fostul premier britanic, lansând un apel către puterile mondiale, inclusiv aliaţii neoccidentali, să se „unească” pentru adoptarea unei „strategii comune”.

În opinia sa, China, Rusia şi numeroase ţări musulmane au interesul să contracareze islamul radical.

Tony Blair a avut legături strânse cu George W. Bush

Potrivit Asociated Presse, în cei zece ani de mandat ca premier, începând din 1997, Blair a menţinut strânse legături cu preşedintele american George W.Bush, susţinând intervenţionismul occidental, iar lipsa de popularitate a intervenţiilor militare din Orientul Mijlociu şi în special a celei din Irak din 2003 au jucat un rol important în plecarea sa de la putere, în 2007, când a fost înlocuit cu Gordon Brown.

În august, Tony Blair a acuzat Occidentul că a abandonat Afganistanul prin retragerea trupelor din această ţară, după aproape 20 de ani.