Fostul prim-ministru croat Ivo Sanader a fost condamnat luni, de un tribunal din Zagreb, la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie, într-un nou capitol al unei saga juridice care durează de aproape un deceniu, transmite Reuters.

În acelaşi proces, directorul general al companiei petroliere ungare MOL, Zsolt Hernadi, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de mituirea lui Sanader cu 10 milioane de euro, bani prin care MOL ar fi încercat să îşi asigure controlul asupra companiei petroliere croate INA, fără a deţine pachetul majoritar de acţiuni. MOL deţine aproape 50% din acţiunile companiei INA, iar statul croat în jur de 45%.

Sentinţele pronunţate luni nu sunt definitive, putând fi atacate cu recurs, conform televiziunii N1, scrie Agerpres.

Istoricul unei dispute juridice ce durează de aproape un deceniu

În anul 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-şi majoreze participaţia până la aproape 50% şi, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În 2013, au apărut tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, în condiţiile în care autorităţile de la Zagreb acuzau firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susţinea că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Curtea Constituţională a Croaţiei a ordonat în 2015 rejudecarea fostului prim-ministru Ivo Sanader, în urma apelului înaintat de acesta la verdictul prin care a fost condamnat pentru fapte de corupţie. În noiembrie 2012, Ivo Sanader a fost condamnat de un tribunal regional din Zagreb la 10 ani de detenţie. În 2014, Curtea Supremă a confirmat condamnarea pentru corupţie pronunţată contra lui Ivo Sanader, reducând totuşi pedeapsa iniţială la 8 ani şi jumătate de închisoare.