Uniunea Europeana va aloca 921.500 euro pentru intarirea capacitatii institutionale a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), potrivit unui comunicat al agentiei SAPARD.

Prin acest proiect se va asigura intarirea capacitatii institutionale a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in vederea acreditarii acesteia ca organism responsabil pentru implementarea tehnica si financiara a programelor finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si din Fondul European de Pescuit.

Proiectul, ce va dura 18 luni, va sprijini pregatirea Agentiei de Plati in vederea acreditarii prin definirea organigramei si a atributiilor personalului agentiei, elaborarea procedurilor de implementare a programelor de dezvoltare rurala si pescuit, imbunatatirea competentelor profesionale a peste 100 de angajati din cadrul Agentiei.

Intre ianuarie 2006 si iulie 2007, 28 de experti italieni, olandezi si polonezi vor efectua misiuni de lucru in cadrul Agentiei, pentru a asigura un transfer de expertiza si experienta in gestionarea fondurilor europene in aceste domenii.

Principalele institutii implicate in proiect sunt Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale din Romania, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Autoritatile de Management pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Ministerul pentru Politici Agricole si Paduri din Italia, Ministerul Agriculturii, Mediului si Calitatii Alimentatiei din Olanda.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a fost infiintata prin Ordonanta de Urgenta in data de 22 februarie si va prelua in totalitate derularea Programului SAPARD. Totodata, Agentia va gestiona, dupa integrare, sumele alocate Romaniei prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Pescuit (FEP).

Sursa: Capital, 03 martie 2006