Ambele cifre au fost revizuite în sus faţă de estimările din primăvara acestui an, când FMI prognoza că economia României va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi de 2% în 2014.

De asemenea, FMI a redus uşor estimările privind evoluţia preţurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu 4,5% în 2013 şi cu 2,8% în 2014, faţă de estimările din primăvară, care vorbeau de o creştere de 4,6% anul acesta şi 2,9% anul viitor.

În ceea ce priveşte regiunea Europei emergente, FMI estimează că aceasta va înregistra o creştere economică de 2,25% în 2013 şi un avans de 2,75% în 2014, avertizând însă că o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru ele.

La nivel global, FMI şi-a revizuit în jos estimările privind creşterea economiei globale în acest an şi anul următor, în special ca urmare a încetinirii marilor economii emergente. Fondul prognozează că economia globală va creşte cu 2,9% în acest an şi cu 3,6% în 2014, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât precedentele estimări ale FMI.

Zona euro va ieşi din recesiune anul următor, însă relansarea va fi una modestă apreciază FMI. Potrivit celor mai recente prognoze economice ale Fondului, zona euro va cunoaşte în acest an o recesiune mai puţin profundă decât se anticipa (minus 0,4% în loc de minus 0,5%) urmând ca în 2014 să revină în teritoriul pozitiv cu o creştere de 1,0%.

La finele lunii trecute, Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional a aprobat un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n.r.) pentru România, acord care ar putea aşeza ţara pe calea spre ieşirea de sub sprijinul Fondului. FMI consideră că economia românească este încă vulnerabilă la şocuri externe, incluzând volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost încă finalizată.
Sursa: Agerpres