Kristalina Georgieva a declarat că FMI dispune de suficiente instrumente de creditare şi se va concentra pe sprijinirea statelor din regiune pentru a-şi direcţiona eforturile către o economie digitală şi mai verde, conform agerpres.ro

În America Latină trăieşte 8% din populaţia lumii, dar aici sunt 20% din totalul infecţiilor cu coronavirus şi 30% din decese şi nu se întrevede finalul pandemiei.

Este așteptată o creștere a economiei globale în 2021

De asemenea, Georgieva a subliniat că FMI estimează o creştere a economiei globale de 5,2% în 2021, pieţele emergente urmând să înregistreze un avans de 6%, dar expansiunea în America Latină va fi de doar 3,6%.

Oficialul FMI susține că țările din America Latină trebuie să adopte măsuri pentru stimularea creşterii economiei, să investească în capitalul uman şi în educaţie, să rezolve inegalităţile persistente şi să creeze mai multe oportunităţi pentru tineri, femei şi antreprenori. Pentru a reduce inegalităţile, guvernele trebuie să creeze condiţii pentru sporirea participării pe piaţa forţei de muncă a femeilor, iar serviciile de îngrijire a copiilor trebuie să fie mai accesibile.

Alegerile din SUA şi angajamentul viitoarei administraţii Biden de a combate schimbările climatice, precum şi planul de investiţii de patru miliarde de euro pentru America Centrală reprezintă veşti bune pentru America Latină, care trimite spre SUA aproximativ 45% din exporturile sale. Planurile generale de sprijinire a economiei americane şi de diversificare a lanţurilor globale de aprovizionare sunt de asemenea benefice regiunii, a adăugat directorul general al FMI.

Economia mondială ar putea să treacă printr-un regres

Oficialul FMI avertizează că economia mondială a început să crească după declinul sever înregistrat în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus, dar al doilea val de infecţii întârzie redresarea şi este posibil chiar un regres.

Antoinette Sayeh a susținut că este vital ca actuala criză din sănătate să fie ţinută sub control prin investiţii internaţionale în vaccinuri. De asemenea, oficialul FMI a subliniat că este important să continue măsurile de sprijin fiscal pentru a preveni înmulţirea falimentelor şi pentru creşterea investiţiilor în infrastructura digitală şi în proiectele „verzi”.

Şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut luna trecută liderilor G20 să menţină măsurile de stimulare, deoarece economia globală „nu a depăşit perioada critică”.

„Apreciez eforturile tuturor ţărilor G20 de a adopta decizii fără precedent pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus, inclusiv măsuri de sprijin monetare şi fiscale, care au ajutat la prevenirea unor falimente masive şi chiar la adâncirea crizei”, a declarat oficialul FMI, după reuniunea virtuală a liderilor G20.

„De asemenea, subliniez că nu a fost depăşită perioada critică în actuala criză. De acum înainte, cooperarea va fi şi mai importantă”, a afirmat Georgieva, cerând liderilor G20 să menţină măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri şi angajaţi până la încheierea crizei sanitare.

„Ele nu trebuie retrase prematur. De asemenea, este momentul pentru a pregăti investiţii sincronizate în proiecte de infrastructură ecologică şi digitală pentru a stimula redresarea economiei şi pentru îndeplinirea obiectivelor climatice”, a explicat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.