Oficialul FMI avertizează că economia mondială a început să crească după declinul sever înregistrat în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus, dar al doilea val de infecţii întârzie redresarea şi este posibil chiar un regres, conform agerpres.ro

Un element vital în actuala criză din sănătate

Antoinette Sayeh a susținut că este vital ca actuala criză din sănătate să fie ţinută sub control prin investiţii internaţionale în vaccinuri. De asemenea, oficialul FMI a subliniat că este important să continue măsurile de sprijin fiscal pentru a preveni înmulţirea falimentelor şi pentru creşterea investiţiilor în infrastructura digitală şi în proiectele „verzi”.

Şi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut luna trecută liderilor G20 să menţină măsurile de stimulare, deoarece economia globală „nu a depăşit perioada critică”.

„Apreciez eforturile tuturor ţărilor G20 de a adopta decizii fără precedent pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus, inclusiv măsuri de sprijin monetare şi fiscale, care au ajutat la prevenirea unor falimente masive şi chiar la adâncirea crizei”, a declarat oficialul FMI, după reuniunea virtuală a liderilor G20.

„De asemenea, subliniez că nu a fost depăşită perioada critică în actuala criză. De acum înainte, cooperarea va fi şi mai importantă”, a afirmat Georgieva, cerând liderilor G20 să menţină măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri şi angajaţi până la încheierea crizei sanitare.

„Ele nu trebuie retrase prematur. De asemenea, este momentul pentru a pregăti investiţii sincronizate în proiecte de infrastructură ecologică şi digitală pentru a stimula redresarea economiei şi pentru îndeplinirea obiectivelor climatice”, a explicat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

În octombrie, FMI a estimat că economia mondială se va contracta cu 4,4% în 2020, urmând să înregistreze o creştere de 5,2% în 2021.