Florin Cîțu, vestea bună a zilei pentru milioane de români: Am luat cele mai bune decizii

Premierul Florin Cîțu a susținut azi o declarație de presă în care a vorbit despre perspectiva S&P pentru România. Amintim că aceasta a fost modificată din ”negativă” în ”stabilă”.

”Agentia a pastrat ratingul dar a modificat perspectiva. Eroii din economia româneasca sunt companiile private, antreprenorii. Ei sunt cei care au dus greul. Fara increderea lor nu reuseam. Realizarea este importanta avand in vedere ca vine in contextul pandemiei.

Coalitia de guvernare condusa de PNL a castigat increderea institutiilor. Am reusit sa reducem deficitul bugetar, sa stabilizam Romania, in conditiile in care nu am introdus o taxa noua si nici nu le-am majorat. La inceputul acestui an, ca premier sustinut de o coalitie, am promis ca voi la decizii care vor schimba perspectiva din negativ in stabil. Modificarea este garantia ca ceea ce am facut a fost bine. Agentia confirma ca am luat cele mai bune decizii.”, spune premierul.

Modificarea perspectivei

Agenția de rating S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România.

“România are un guvern care a luat măsuri pentru a dezamorsa riscurile fiscale pe termen scurt și acum prognozăm că datoria publică neta să va stabiliza la 50% din PIB până în 2023”, spune S&P.

De precizat că durează între 12-18 luni până ce agenția de rating ia decizia de modificare dacă lucrurile își revin. S&P luase decizia în decembrie 2019, motivul fiind neanunțarea unei decizii cu privire la majorarea pensiilor.

Intenția de majorare a pensiilor cu 14% în loc de 40% a fost anunțată oficial abia în august 2020 prin proiectul de rectificare, iar ulterior s-a materializat.

Bugetul alocat pentru 2021 pentru agențiile de rating este cu 216% mai mare decât cel din 2021 la acest capitol. Practic, în acest an s-au alocat 7,88 milioane lei.

 

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea