Potrivit Fitch, la finele primului semestru din acest an rata creditelor neperformante în totalul creditelor era deosebit de ridicată în Bulgaria (20%), Slovenia (17%), România şi Ungaria (ambele cu aproximativ 13%). 

O curăţare rapidă a portofoliilor băncilor este o condiţie necesară pentru creşterea creditării în ţările cu un stoc mare de credite neperformante. 

'Procedurile pentru ştergerea creditelor neperformante sunt greoaie în multe ţări din CEE. În multe cazuri, băncile trebuie să dovedească că recuperarea este imposibilă înainte de a putea şterge creditul. Însă procedurile juridice tind să fie lente iar băncile pot fi nevoite să aştepte trei până la cinci ani înainte de a putea finaliza procedurile juridice', se arată în comunicatul Fitch. 

Agenţia de evaluare subliniază că organismele de reglementare bancară din România şi Slovenia au introdus măsuri pentru a reduce creditele neperformante în 2013 şi 2014. Au fost înregistrate progrese mai mari în România, unde rata creditelor neperformante s-a înjumătăţit, însă stocul de creditelor neperformante rămâne ridicat în ambele ţări. Iniţiativele din sectorul privat, precum vânzarea creditelor neperformante către fonduri sau vehicule speciale, pot fi lente pentru că sunt puţin astfel de companii care operează în regiune. 

'Credem că posibilitatea de a şterge mai eficient creditele neperformante ar elibera bilanţurile, permiţând băncilor să acorde credite şi să sprijine economia reală. De asemenea, ar permite managementului să se concentreze pe subiectele strategice. O reducere semnificativă a creditelor neperformante ar fi un factor pozitiv pentru ratingul de viabilitate al unor bănci', precizează Fitch. 

În România, potrivit celor mai recente date ale BNR, rata creditelor neperformante în totalul creditelor a scăzut de la 21,47% în luna septembrie 2014 până la 12,33% în luna septembrie 2015. AGERPRES