Fitch: Riscul la adresa ratingului României este echilibrat

Potrivit analistului agenției de evaluare Fitch Ratings, Greg Kiss, riscurile la adresa ratingului României sunt „în mare parte echilibrate”. Acesta a declarat pentru Reuters că nivelul relativ scăzut al datoriei publice este un punct favorabil pentru măsurile destinate reducerii deficitului bugetar, care este cel mai mare din UE.

La finele lunii aprilie, deficitul bugetar al României a ajuns la 3,24% din PIB. Analizele efectuate de Comisia Europeană sugerează că ținta de deficit pentru 2024, stabilită la 5% din PIB de coaliția formată din PSD și PNL, nu va fi atinsă.

Prognozele Comisiei Europene indică o creștere a deficitului bugetar al României până la 6,9% din PIB în 2024, influențat și de costurile reformei sistemului de pensii. Se estimează că acest deficit va continua să crească și în 2025, ajungând la 7% din PIB. Aceste cifre ar reprezenta cel mai mare deficit bugetar dintr-o țară membră a UE pentru ambele ani.

„Un risc important este cel al derapajului fiscal”, a spus Greg Kiss.

„Potrivit datelor pe cash, în primele patru luni ale anului, deficitul bugetar este mai mare decât în anii anteriori. Aşa că asta este în continuare un risc pentru România”, a adăugat analistul de la Fitch Ratings.

Perspectiva este stabilă

Fitch a confirmat ratingul de țară al României, în luna martie, la „BBB minus” cu perspectivă stabilă. În context similar, Fitch are programată pentru vineri o revizuire a ratingului Ungariei, care în ultimii ani a întâmpinat dificultăți în reducerea deficitului fiscal și se confruntă cu o povară a datoriei mult mai mare decât cea a României.

„Cred că suntem, în mare parte, în linie cu scenariul de bază pe care l-am prezentat în revizuirea din luna martie, dar există în continuare riscuri”, a spus Greg Kiss, adăugând că nu au existat „surprize neplăcute” la alegerile de duminică, care au consolidat poziţia partidelor de centru în România.

Fitch se așteaptă ca în 2025 să fie implementate mai multe măsuri de ajustare fiscală în România, deoarece țara trebuie să prezinte piețelor financiare și Comisiei Europene un plan credibil de consolidare fiscală pe termen mediu, pentru a putea beneficia de fondurile europene în valoare de mai multe miliarde de euro.

România are nevoie de ani pentru a recupera deficitul

Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea deficitului bugetar al României, care a înregistrat o medie de peste 7% din PIB după pandemia de COVID-19, Fitch estimează că vor trece mai mulți ani până când deficitul bugetar va fi redus aproape de nivelul cerut de Uniunea Europeană, respectiv 3% din PIB.

„În mod clar, traiectoria de consolidare fiscală va dura mai mult de un an. Şi aici pentru noi este important nivelul datoriei, care în cazul României este sub cel al statelor similare, astfel că poziţia de pornire este una favorabilă pentru România”, a spus Greg Kiss.

La sfârșitul anului trecut, datoria guvernamentală a României a fost înregistrată la 48,8% din PIB, cifră mult sub media Uniunii Europene de 81,7% din PIB și sub media zonei euro de 88,6% din PIB.

„Aşa că, chiar dacă va exista o perioadă prelungită de ajustare, nivelul datoriei, deşi este în creştere, va fi în mare parte în linie cu media categoriei BBB”, a apreciat analistul Fitch.

Greg Kiss a declarat că Banca Națională a României, care până acum nu a redus rata dobânzii de politică monetară din cauza inflației peste așteptări, va începe să relaxeze costul creditului ca urmare a presiunilor inflaționiste.

„Concepţia noastră este că inflaţia, în special inflaţia de bază, va fi una destul de persistentă. Ceea ce înseamnă că relaxarea monetară va fi una graduală. Deci nu ne aşteptăm la mari reduceri de dobândă din partea băncii centrale”, a spus analistul Fitch.