Valoarea ajutoarelor de stat acordate agentilor economici cu certificate de investitor din 28 de zone defavorizate in perioada 2003-2005, au fost de 196,6 milioane de lei, potrivit Consiliului Concurentei.

Ajutorele de stat sub forma scutirii impozitului pe profit, de care au beneficiat agentii economici in perioada 2003 – 2005, au insumat 189,6 milioane lei, iar cel sub forma fondurilor nerambursabile a fost de 4,58 milioane lei.

Ajutoarele pentru crearea de locuri de munca se ridica la suma de 2,4 milioane lei si impreuna cu ajutoarele pentru investitii, au avut ca efect crearea unui numar de circa 45.000 locuri de munca.

Activitatile desfasurate de agentii economici in zonele defavorizate sunt in principal din sectorul industriei prelucratoare, confectii textile, fabricarea produselor de patiserie, constructii metalice, lucrari de constructii si instalatii, comert.

Din numarul total de 1497 agenti economici verificati, vor putea beneficia in continuare de ajutor de stat un numar de 1377. Restul firmelor fie au atins limita maxima admisa a intensitatii ajutorului de stat, fie li s-a retras certificatul de investitor datorita neindeplinii conditiilor legale de a mai beneficia de ajutor de stat ori au intrat in procedura de lichidare judiciara sau faliment sau nu mai desfasoara activitate in zonele defavorizate.

Valoarea totala a investitiilor realizate pana la 15 septembrie 2004 in zonele defavorizate a fost de doua miliarde de lei, pentru achizitii de terenuri, constructii de cladiri, hale industriale, echipamente si utilaje, precum si pentru masini necesare desfasurarii activitatii in zona.

Sursa: Consiliul Concurentei, 26 iunie 2006