Financial Times: „Fondurile speculative au lansat cel mai mare pariu împotriva datoriilor italiene din 2008”

Acesta este cel mai înalt nivel de la începutul marii crize economice declanșate de creditele ipotecare subprime americane, de fapt. În spatele atacului se află convingerea că Roma este deosebit de „slăbită” din cauza alegerilor iminente și în lumina creșterii prețurilor la gaze, care a atins un nou record la Amsterdam, joi dimineață, depășind 315 euro pe megawat oră.

Italia „este țara cea mai expusă, analizând consecințele creșterii prețurilor la gaze, iar climatul politic este tensionat”, a afirmat Mark Dowding, șef de investiții la BlueBay Asset Management, care gestionează active de peste 106 miliarde de dolari, notează ilfattoquotidiano.it

Italia ar putea fi cea mai vulnerabilă țară

„Financial Times” reamintește indicațiile Fondului Monetar Internațional: un embargo rusesc asupra gazelor ar duce la o contracție economică de peste 5% în Italia și în alte trei țări europene, cu excepția cazului în care alte națiuni își împart proviziile.

„Se pare că Italia ar putea fi cea mai vulnerabilă țară” la înrăutățirea condițiilor economice, a declarat un alt investitor pentru „Financial Times”. Această convingere este, de asemenea, legată de deciziile BCE. Calea parcursă de Christine Lagarde, odată cu relaxarea programelor de stimulare și creșterea treptată a ratelor dobânzilor, ar putea contribui la alimentarea tensiunilor legate de debitul Italiei.

Percepția „riscului de țară” se reflectă în randamentele titlurilor sale de stat: creșterea acestora reflectă o creștere a percepției investitorilor asupra riscurilor. În a doua jumătate a lunii august, cele ale BTP-urilor pe zece ani, care plăteau 1,2% la începutul anului, au crescut la peste 3,6% cu vârfuri de peste 4%.

Este posibil ca, între timp, BCE să fi intervenit din nou în apărarea lor, așa cum a făcut în lunile precedente, punând în practică măsurile „anti fragmentare” anunțate în iunie, reinvestind în titluri de stat italiene încasările din obligațiunile altor țări, achiziționate în cadrul Planului de Achiziție pandemic, finalizat acum și ajuns la scadență.