Sfârşitul perioadei de creştere economică, chiar dacă se dovedeşte un declin temporar, vine într-un moment nepotrivit pentru omul asociat cel mai mult cu ea, preşedintele României, Traian Băsescu, care, probabil, va candida în alegerile din noiembrie, comentează „Financial Times”, în ediţia online.

România a fost puternic afectată de criza creditelor imobiliare. Creditele pentru locuinţe s-au prăbuşit pe fondul pierderii încrederii în capacitatea băncilor de a continua extinderea creditelor. Exporturile au scăzut considerabil, iar economia s-a contractat, anulând toate câştigurile înregistrate în cea de-a doua jumătate a lui 2008.

Băsescu, personaj impulsiv şi conflictual

Personaj impulsiv şi conflictual, Traian Băsescu şi-a câştigat popularitatea pe plan intern şi extern cu discursul său foarte sonor despre combaterea corupţiei. Dar alături de o mare parte a clasei politice româneşti, el şi-a pierdut credibilitatea după ce a insistat că România nu va fi afectată de criză şi nu va avea nevoie de un împrumut de la FMI, notează ziarul cu profil economic.

Băsescu rămâne favorit în cursa prezidenţială, dar mulţi lideri din sectorul de afaceri îşi exprimă în privat speranţa că un succesor mai puţin impulsiv ar fi de natură să aducă stabilitate. Cu toate acestea, chiar şi rivalul său, social-democratul Mircea Geoană, recunoaşte că oricine îi va lua locul lui Traian Băsescu va trebui să fie un militant la fel de activ ca acesta. „A schimbat definitiv caracterul republicii noastre”, spune Geoană, în opinia căruia politicile „pro-ciclice” ale ultimilor 5 ani au îndatorat ţara şi mai mult şi au adus-o într-o situaţie mai grea decât era necesar.

Există indicii conform cărora Guvernul are dificultăţi în a-şi achita facturile: micii întreprinzători se plâng de zelul inspectorilor fiscali în a colecta impozitele, în timp ce băncile susţin că micile afaceri sunt aduse în pragul falimentului de întârzierile mari în rambursarea TVA-ului – cu toate că Guvernul susţine că un sistem computerizat accelerează procesul. Potrivit lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, „creşterea economică s-a bazat în mare parte pe un nivel ridicat al importurilor, ceea ce a creat venituri imense din TVA. Dar dacă importurile scad cu 50%, veniturile se vor diminua şi ele masiv”.

Învăţăm ce înseamnă gestionarea crizelor

FMI recunoaşte că „Guvernul face progrese la nivelul programului economic”, dar a decis să transfere următoarea tranşă de împrumut direct în conturile Ministerului Finanţelor Publice, şi nu în vistieria Băncii Naţionale, după cum se obişnuieşte. „Nu are prea mare importanţă, pentru că banii ajung oricum într-un cont al băncii centrale, dar este mult mai uşor”, spune Mugur Isărescu.

Dorel Şandor, consultant în domeniul afacerilor publice, declară că Guvernul a acţionat în mod acceptabil, în condiţiile constrângerilor de ordin fiscal şi apropiatelor alegeri. Pentru unii, însă, perspectiva câtorva ani dificili este de bun augur. Dan Pascariu, preşedintele filialei româneşti a băncii italiene Unicredit, afirmă că „generaţia tinerilor, care erau copii până la Revoluţia, au cunoscut doar creşteri în tinereţea lor. Au senzaţia că li se cuvine şi cunosc totul. Acest duş rece este binevenit, pentru că învăţăm ce înseamnă gestionarea crizelor”.

SURSA: Mediafax