Fermierii romani vor putea beneficia din luna decembrie 2007, de sprijin pentru cultivarea terenului in valoare de 80 de euro pe hectar, din care 50 de euro vor fi asigurati de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), iar restul de 30 de euro se vor asigura din bugetul national prin Platile Nationale Directe Complementare (PNDC), informeaza un comunicat al APIA. Conditia esentiala pentru a primii fondurile este ca fermierul sa fie titularul unui cont bancar.

Sumele ce vor alocate fermierilor fac parte dintr-o campanie ce va fi lansata de APIA la 1 martie 2007, data de la care fermierii isi pot depune cereri de sprijin pentru plati directe pe suprafata in cadrul SAPS (Single Area Payment System) la centrele locale si judetene APIA. Potrivit comunicatului, banii vor fi livrati incepand cu luna decembrie 2007, in contul bancar al fermierului.

Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA distribuie fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA).

Subventiile se acorda sub forma de plati directe la hectar gestionate de Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) si in cadrul masurilor de piata pentru implementarea mecanismelor comerciale conform Politicii Agricole Comune (PAC). Totodata, APIA administreaza sistemul de certificate de export-import si garantii pentru importul si exportul produselor agricole, elaboreaza si implementeaza procedurile privind aplicarea sistemului de interventie pentru produsele agricole.

Sursa: Capital 28 Februarie 2007