Cristina Chiriac spune că sărăcia duce copiii la abandon școlar

Efectul direct al sărăciei în care se zbat mii de copii din România este abandonul şcolar. De aici rezultă alte probleme precum consum de substanţe interzise sau maternitate juvenilă. Toate astea pavează drumul spre eşecul unei societăţi viitoare, consideră Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

„Abandonul şcolar este efectul unor fenomene care cangrenează societatea românească de peste 30 de ani. Sărăcia în care se zbat mii de copii în această ţară duce direct la abandon şcolar, consum de substanţe interzise, maternitate juvenilă, pavând astfel un drum spre eşecul unei societăţi viitoare. Trăim o realitate grea, pe care am întâlnit-o în ochii copiilor, pe crevasa dură pe care Pactul pentru Tineri o explorează de un an. (…) Ne-am propus reducerea abandonului şcolar. Dar în dorinţa noastră de a asigura un viitor fiecărui copil, am înţeles că nimeni nu are dreptul să stea pe margine”, a declarat vineri Cristina Chiriac.

Pactul pentru Tineri este un program derulat de CONAF în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi UNICEF.

Evenimentul, care a avut loc la Târgu Jiu, a reunit peste 300 de elevi, studenţi, profesori, antreprenori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi centrale.

Un copil care părăsește școala este o dramă

Potrivit CONAF, dezbaterea a constat într-o analiză complexă a cauzelor profunde ale abandonului şcolar din judeţul Gorj. Precum lipsa de implicare a familiei, plecarea părinţilor în străinătate, familia dezorganizată. La acestea s-au adăugat şi cauzele identificate la nivel naţional: sărăcia, maternitate juvenilă, consumul de substanţe interzise, delicvenţa juvenilă. În urma acestei analize, au fost propuse soluţii care să influențeze pozitiv strategiile de combatere a abandonului şcolar.

Fiecare copil care părăseşte şcoala nu reprezintă doar o dramă umană, ci şi o pierdere pentru piaţa muncii. Și o povară suplimentară pentru sistemul de asistenţă socială, se arată în comunicat.

„Programul naţional Pactul Pentru Tineri, dedicat reducerii abandonului şcolar, este unul dintre cele mai importante proiecte publice de conştientizare a unui fenomen cu consecinţe majore şi pe termen lung pentru România. Astfel, salut iniţiativa CONAF şi exprim deschiderea totală a Guvernului României de a susţine acest demers deosebit de important, care se desfăşoară într-un format serios, cu dezbateri aplicate. Abandonul şcolar este o realitate care are implicaţii profunde, sociale şi economice. Consider că una dintre premisele esenţiale este să recunoaştem situaţia în care ne aflăm. Suntem statul din Uniunea Europeană cu cele mai mari probleme în acest domeniu: avem cea mai mare rată a abandonului şcolar, cea mai mare rată de părăsire timpurie a şcolii şi cel mai mare număr de mame minore”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, prin intermediul şefului Cancelariei.

Potrivit prim-ministrului, trebuie acţionat în primul rând la nivelul sistemului de educaţie, în special în zonele defavorizate având în vedere disparităţile în privinţa ratei de părăsire timpurie a sistemelor de educaţie şi formare între zonele urbane şi cele rurale sunt semnificative, decalajul fiind de peste 20%.

La rândul său, Mihai Ghigiu a subliniat că, în educaţie, măsurile se schimbă frecvent, iar decidenţii politici se schimbă de la o zi la alta şi a încurajat participanţii din audienţă să ofere un feedback real, bazat pe experienţa lor directă în sistemul de învăţământ.

„Campania Clasa M, o campanie iniţiată de CONAF lansată anul trecut, a fost primul pas în colaborarea mea cu CONAF. Acest proiect a pus bazele modificărilor legislative, astfel încât mamele minore să primească acea sumă de 700 de lei ca sprijin material, dacă îşi continuă studiile, iar copiii lor au prioritate la creşele şi grădiniţele de stat. În cadrul ministerului avem multe programe de susţinere a reducerii abandonului şcolar, începând de la programe de susţinere a familiilor, cardul familiilor numeroase, programele de creditare, Family Student Invest, peste 150 de centre de zi unde familiile vulnerabile au posibilitatea să-şi ducă copiii după finalizarea cursurilor de învăţământ, să facă ore remediale, să primească masa caldă, discuţii cu psihologi”, a arătat, la rândul său, Natalia Intotero.