Guvernul a aprobat, astăzi, un proiect de lege care transpune unele prevederi ale Codul de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare. Documentul urmează să fie promovat în Parlament în procedură de urgenţă.

Ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat că speră ca prin regulile introduse produsele româneşti să fie „mai prezente” în magazine, iar preţurile să scadă cu aproximativ 20-30%, informează Mediafax. Mai mult, ministrul a afirmat că în preţul produsului nu vor mai fi incluse cele 15 taxe impuse de retaileri, precum taxa de raft.

Codul de Bune Practici nu a schimbat proastele practici

Codul de Bune Practici a fost semnat în luna iulie 2008 de către producători si retaileri pentru comerţul cu produse agroalimentare, iar documentul a intrat în vigoare după ce Consiliului Concurenţei a anunţat că acesta nu încalcă legislaţia.

Documentul a fost semnat de reprezentanţii Metro Cash&Carry, real,- Hypermarket, Cora, Selgros Cash&Carry, Carrefour, Auchan şi Kaufland, din partea retailerilor, şi reprezentanţii Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Patronală din Industria Laptelui, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, Rompan, Patronatul Român al Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări, din partea patronatelor din industria alimentară.

Cu toate că documentul a intrat în vigoare in 2008, producătorii au reclamat că acesta nu a schimbat taxele şi practicile marilor reţele de magazine şi este nevoie de o lege în domeniu.

Proiect dezbătut în lipsa retailerilor

Ministerului Agriculturii a anunţat la finele lunii februarie că a convenit cu producătorii asupra unui proiect de act normativ care să transpună cele mai importante prevederi ale Codului. Reprezentanţii retailerilor nu au fost însă prezenţi la discuţii şi au anunţat ulterior că nu sunt de acord cu unele prevederi ale proiectului.

Ilie Sârbu a declarat, însă, că ministerul „va merge mai departe” cu procedurile pentru ca proiectul care transpune Codul de bune practici în retail să intre în vigoare.

SURSA: Mediafax