"Supercomisia" bipartită a Congresului american ar putea să se întrunească în cursul acestui week-end pentru a ajunge la un acord care, cel puţin la această dată, este departe de a fi încheiat. "Suntem extrem de conştienţi de termenul care ne plasează la un pas de catastrofă’, a explicat jurnaliştilor reprezentantul republican Jeb Hensarling, informzează AFP.

El a precizat că "supercomisia" se va reuni vineri şi pe durata week-endului, în cel mai rău caz, pentru "a găsi puncte de convergenţă" care să ducă la soluţionarea "crizei naţionale a forţei de muncă şi datoriei publice".

Supercomisia, creată la 2 august în urma acordului adoptat in extremis de Congres privind majorarea plafonului datoriei, trebuie să găsească, până cel mai târziu la 23 noiembrie, modalităţile de realizare a unor economii în valoare de 1.500 miliarde dolari în următorii zece ani. Ulterior, Congresul va trebui să adopte, în termen de o lună, măsurile ce-i vor fi recomandate. În cazul în care nu se va ajunge la un acord, cu începere din luna ianuarie vor fi operate automat reduceri de aproximativ 1.200 miliarde dolari în bugetul civil sau militar.

În timp ce unii congresmeni republicani i-au cerut preşedintelui Barack Obama, aflat în momentul de faţă într-un turneu în Asia, să intervină pentru a debloca dezbaterile din comisie, Casa Albă a recomandat vineri Congresului "să-şi facă datoria". Obama "a participat la discuţii zilnice pe toată durata verii în legătură cu reducerea echilibrată a deficitului, iar în septembrie a prezentat un ansamblu foarte detaliat de recomandări", a reamintit o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Amy Brundage.

"Prin refuzul de a-şi asuma responsabilităţile şi prin amânarea de pe o zi pe alta a ceea ce trebuia făcut imediat, Washingtonul a ajuns să se confrunte cu această problemă a deficitului bugetar", a acuzat ea. "Prin urmare, Congresul trebuie să-şi facă datoria şi să ia decizii dificile referitoare la modul în care să trăiască după posibilităţi, de acelaşi fel cu cele pe care americanii le iau în fiecare zi", a concluzionat Amy Brundage.