Avocaţii de la Robbins Geller argumentează prin faptul că această informaţie nu a fost inclusă în prospectul Facebook, ceea ce înseamna că acesta „conţinea declaraţii false asupra unor lucruri materiale“, anunţă Business Insider.

Comitetul de intermediere a ofertei publice iniţiale, condus de Morgan Stanley, cuprinde nume precum JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America Corp şi Barclays, toate aceste bănci enumerate fiind chemate în faţa instanţei într-un proces colectiv, potrivit Bloomberg.

Grupul de investitori reclamă faptul că au fost induşi în eroare în ceea ce priveşte cumpărarea acţiunilor Facebook în cadrul IPO, adică nu li s-au prezentat estimările în scădere privind câştigurile reţelei de socializare. Aceste informaţii privind revizuirea în jos a câştigurilor pe 2012 au fost transmise de bancheri doar anumitor clienţi preferenţiali ai lor, exact în mijlocul campaniei de promovare a IPO, în vreme ce restul investitorilor au cumpărat în necunoştinţă de cauză.

Membrii acţiunii colective deschise împotriva celor mai sus amintiţi spun că au pierdut 2,5 miliarde dolari de la închiderea ofertei publice iniţiale de săptămâna trecută, plângerea fiind depusă azi la curtea federală din Manhattan, transmite Bloomberg.

De asemenea, printre cei chemaţi în faţa curţii se află şi câţiva directori executivi de top ai Facebook, în frunte cu CEO Mark Zuckerberg şi directorul financiar executiv David Ebersman.

Într-o acţiune separată, un investitor în Facebook a intentat la aceeşi curte un proces împotriva bursei Nasdaq OMX Group, spunând că tranzacţiile din prima zi cu acţiuni Facebook au fost “puternic viciate“, având ca rezultat întârzierea şi eşuarea lansării ordinelor clienţilor.
Arbitrul pieţei de capital, Security Echange Commission, a spus că va analiza ce s-a petrecut în prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Facebook

Din cel mai așteptat IPO (Initial Public Offering – Ofertă public inițială) din lume, Facebook s-a transformat rapid în cel mai mare eșec pentru participanți. În ultimele două zile, acțiunile Facebook au pierdut 19%, astfel că valoarea de piață a companiei s-a prăbușit cu 20 miliarde dolari.

Pe fondul cererii uriașe, Facebook s-a lăcomit să vândă investitorilor acțiuni la un preț foarte ridicat comparativ cu câștigurile și veniturile sale. Mai exact, Facebook a stabilit că prețul de vânzare în cadrul IPO să fie de 38 dolari, nivel la care compania era evaluată la 104 miliarde dolari, adică la un multiplu de 100 de ori câștigurile.