În cursul briefingului de presă cotidian, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a afirmat că şeful FSB rus va conduce delegaţia rusă la această reuniune organizată de marţi până joi de preşedinţia SUA.

'Ruşii ne-au solicitat ajutorul noaptea trecută pentru vize şi autorizaţii de călătorie, deoarece au decis să schimbe anumiţi membri ai delegaţiei şi cred că el este unul dintre aceştia', a răspuns Jennifer Psaki la o întrebare pe această temă, fără să citeze numele directorului spionajului rus, moştenitor al KGB-ului sovietic.

'Extremismul violent şi terorismul lovesc peste tot în lume, inclusiv în Rusia. Există o gamă largă de subiecte asupra cărora cooperăm (…), inclusiv în materie de antiterorism', a motivat diplomata americană.

Bortnikov, directorul serviciului federal de securitate din Rusia, se află din iulie pe o listă neagră cu sancţiuni a Uniunii Europene (blocarea averii şi interdicţia de a călători) pentru presupusa lui implicare împreună cu alte zeci de oficiali ruşi în criza din Ucraina.

În schimb, el nu este supus niciunei sancţiuni din partea Statelor Unite, a subliniat Jennifer Psaki.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat după revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin, în 2012, în special din cauza drepturilor omului şi a libertăţii politice. Situaţia s-a degradat semnificativ din iarna anului 2013-2014, pe fondul crizei din Ucraina.