Începând cu luna septembrie, Constanța intră pe lista porturilor de îmbarcare pentru croaziere. Un pas mic pentru turismul de pe litoralul românesc, un pas mare pentru turiștii amatori de astfel de vacanțe. MSC Cruises, unul dintre cei mai mari operatori de croaziere, va începe cursele în toamnă și își va duce pasagerii într-un tur-retur la Constanța via Veneția, Istanbul și Yalta.  Tarifele pornesc de la 749 de euro de persoană pentru o cabină interioară și ajung până la 1.000 de euro pentru o cabină exterioară cu balcon categorie superioară.
Potrivit Aerotravel Lufthansa City Center, pe navele de croazieră MSC s-au îmbarcat anul trecut 3.000 de români, iar estimarea pentru 2013 arată o creștere de 50% a acestei cifre, dat fiind faptul că, până în acest an, îmbarcarea s-a făcut doar din porturi precum Civitavecchia, Genova, Veneţia, Bari, Napoli  în Italia, Copenhaga în Danemarca, Kiel în Germania, Marsilia în Franţa și Barcelona în Spania. „Am constatat o creştere exponenţială de la an la an a numărului de pasageri  pe navele de croazieră, dar mai există cotă de piaţă de acoperit pe acest segment“, spune Antonio Niţu, director general Aerotravel Lufthansa City Center, singurul operator de la noi care va urca pasagerii de la Constanța. „Avem în exclusivitate posibilitatea de a îmbarca pasageri direct din România şi suntem siguri că, prin  excluderea  costului biletului de avion până la portul de îmbarcare, vom câştiga şi mai m­ulţi adepţi ai acestui tip de vacanță“, completează el.

Vacanțe de nouă milioane de euro

Noaptea pe valuri, ziua pe străzile frumoaselor porturi unde ancorează nava. Pare sejurul de vis, mai ales că, printre facilitățile la bord se numără servicii all inclusive, superioare celor oferite de turci în stațiunile de cinci stele pe care românii le adoră, acces la piscine și spa-uri mai ceva ca ale austriecilor, concerte și spectacole live – repetate pe parcursul sejurului -, pentru care mulți dinte noi plătim bilete scumpe pe uscat (ca o ultimă modă pe segmentul croazierelor, se poartă concertele marilor trupe și soliști. Anul acesta vor fi concerte KISS, Kid Rock etc). „Fiecare croazieră are altceva de oferit. Sunt pasageri care fac două-trei croziere pe an. Alții sunt cei care merg de mulți ani în Turcia și insulele grecești și vor să descopere altceva“, spune Nicolae Demetriade, președintele World Travel, agenție care vinde bilete pe croazierele Royal Caribbean, Celebrity Cruises și Azamara.
Și se pare că sunt mulți clienți, pentru că segmentul croazierelor este cel care înregistrează cea mai mare creștere (20%) – ce-i drept, de la o bază de 12.000-15.000 de turiști anul trecut. „Creșterea este exponențială, lumea a început să vadă cât de competitivă – și ca preț – este o crozieră. Media unui pachet pe zi pornește de la 100 de euro, dar totul este inclus“, declară Demetriade, menționând că cei mai mulți români aleg croazierele pe Mediterană, în toată zona, de est sau vest. La mare căutare sunt și cele spre țările nordice și Sankt Petersburg, ambele cu o durată de 12 zile. „Nu găsim suficiente locuri pentru cererea pe care o avem. Pentru aceste croaziere rezervările se fac cu un an și jumătate înainte, iar cei mai mulți români se hotărăsc cu puțin timp înainte de plecare“, completează președintele World Travel.  
Nici croazierele în arhipelagul Caraibelor nu sunt străine publicului român. Deși reprezintă o experiență de neuitat și au prețuri rezonabile, transportul până la portul de îmbarcare (acestea pleacă din Statele Unite) le face relativ inaccesibile pentru mulți conaționali.
La un preț mediu de 500 de euro de persoană, segmentul croazierelor reprezintă o piață de nouă milioane de euro.

MAREA NEAGRĂ/ MAREA MEDI­TERANĂ Cei care se vor îmbarca la Constanța vor plăti 749 de euro pentru 11 zile. Tariful include toate mesele la bord, băuturile nonalcoolice, program de activități, acces la piscină, jacuzzi, petreceri de bun venit și gală de rămas bun. Tariful nu include taxele portuare, în valoare de 130 de euro (ofertă Lufthansa Aero Travel).

MEDITERANA DE EST Cabina pentru două persoane pe nava Royal Caribbean International costă 698 de euro pentru o perioadă de șapte zile. Turiștii pornesc pe mare din Roma, trec prin Messina, Atena, Kusadasi și Creta (ofertă World Travel).  

CARAIBELE DE SUD Miami, Republica Dominicană, Curacao, sunt destinațiile uneia dintre cele mai frumoase croaziere. Tariful: 689 de dolari, la care se adaugă biletul de avion până la Miami (ofertă croaziere.net).