Au fost o sumedenie de teorii cu privire la ceea ce provoacă scăderea dolarului – inclusiv o reuniune G-20 secretă, care s-a zvonit că ar fi avut loc pentru a "doborî" dolarul.

Cu toate acestea, echipa de strategie valutară a Credit Suisse, condusă de Shahab Jalinoos atribuie o mare parte a slăbiciunii monedei americane a ceva mult mai simplu: revenirea prețului petrolului, precum și revenirea ulterioară în petro-valute.

"Monedele exportatorilor de petrol sunt principalii factori de slăbire a dolarului SUA pe scară largă", a scris echipa într-o notă de cercetare pentru clienți.

"Valutele CAD și MXN ale exportatorilor de petrol au contribuit în mare măsură la slăbirea dolarului, mult mai mult decât "divergențele de politică", aşa cum ar fi monedele euro și JPY", au adaugat analiştii.

Petro-valutele – sau monedele țărilor exportatoare importante – cresc în general ori de câte ori se înregistrează o urcare bruscă a cotaţiilor petroliere. Și petrolul a tot urcat în ultimele luni.

Petrolul West Texas Intermediate se tranzacţionează în apropiere de 45 de dolari barilul, în creştere cu aproximativ 23,5% faţă de 16 martie.

Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că un dolar mai slab poate fi bun pentru companiile autohtone. Deja, companiile americane încep să perceapă ca pe o uşurare scăderea excesivă a dolarulului.