Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a vorbit într-un interviu pentru Capital despre stadiul implementării tehnologiei 5G.

„În ziua de azi, internetul este adevăratul motor al digitalizării economiei și al societății noastre. Tehnologia 5G  (a cincea generație mobilă) este următoarea generație de conectivitate mobilă la internet ce va asigura viteze de transfer de date extrem de mari și va asigura conexiuni mult mai stabile și eficiente pentru telefoanele mobile și alte dispozitive conexe. Rețeaua 5G urmărește să construiască principalele blocuri de tehnologie ale internetului de mâine și modelează dezvoltarea unui nou concept de internet, al oamenilor, care să reflecte valorile și normele societății și să răspundă nevoilor noastre fundamentale: încrederea, coeziunea, incluziunea, dar și securitatea”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu, pentru Capital.

În noiembrie 2018, România a încheiat perioada de consultare publică asupra textului Strategiei naționale pentru 5G elaborată în comun de Ministerul Comunicațiilor și Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), iar termenul pentru demararea operațiunilor de implementare este 2020.

„În anul 2019 avem în vedere desfășurarea licitației de spectru pentru 5G, un eveniment care va da operatorilor posibilitatea de a contribui la un salt calitativ major în standardele tehnice, de performanță a serviciilor și de experiență a utilizatorilor de servicii de comunicații. Nu în ultimul rând, România se va poziționa astfel în avangarda statelor europene, unde evoluția digitală are la bază o strategie  consecventă de valorificare tehnologică a resurselor de spectru și de valorificare economică a potențialului investițional al operatorilor în domeniul comunicațiilor din România”, a precizat Alexandru Petrescu.

Acesta spune că este sigur că operaționalizarea rapidă a rețelei 5G va genera avantaje competitive nu numai în sectorul comunicațiilor, ci va deschide o nouă etapă de dezvoltare economică ce va contribui direct la creșterea bunăstării la nivelul societății românești.

„Pentru România, investițiile în rețelele 5G vor stimula economiile de scară și analizele au evidențiat faptul că efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro și că acest proces va angrena și crearea a peste 250.000 locuri de muncă, potrivit Strategiei naționale pentru implementarea 5G în România. La nivelul MCSI, cunoaștem și ne asumăm rolul de a facilita investițiile în spectru, infrastructura de comunicații și calitate a serviciilor, sens în care am inventariat problematica legislativă și de reglementare ce ar putea întârzia realizarea acestor obiective fundamentale și suntem hotărâți să eliminăm barierele din calea proceselor de dezvoltare a comunicațiilor în România”, a adăugat ministrul.