În noul episod din podcastul Contrapunct, de pe canalul de YouTube HAI România, maestrul Ion Cristoiu și jurnalistul Dan Andronic au abordat mai multe teme arzătoare în această perioadă, inclusiv Summitul NATO de la Vilnius.

Maestrul Ion Cristoiu spune că în cadrul acestui Summit al Alianței principala chestiune discutată nu va fi războiul din Ucraina. Acesta mai spune că problema conflictului armat din apropierea României va fi rezolvat în momentul în care președintele american Joe Biden va fi mai odihnit.

„Nu cred că războiul din Ucraina va fi principala chestiune. Războiul din Ucraina ar trebui la un moment dat soluționat, când va fi Biden mai odihnit și va gândi mai limpede. Noi am dat Ardealul în septembrie 1940, viața ni l-a adus înapoi. Și aici, lasă-l dracului conflict înghețat.

Trebuie să fac trimitere la cartea lui Trump, „America crispată”. Donald Trump spune că America stă catastrofal cu lucrările publice: banii sunt luați de/acolo și sunt dați pe militari, inclusiv în Coreea de Sud. Iar Coreea nu dă niciun ban și face telefoane”, spune maestrul Ion Cristoiu.

Accentul va fi pus pe armată

Ion Cristoiu a mai precizat că în cadrul Summitului NATO programat pentru 11-12 iulie se va pune accentul pe acordarea a 2,5% din PIB pentru armată.

Maestrul mai spune că NATO a fost până recent o instituție aproape civilă, însă măsurile care sunt pregătite acum vor determina Alianța să fie mereu pregătită de război.

„Cred că la acest summit, accentul va fi pe semnarea pentru 2,5% pentru armată. Doi, se pregătește o ciudățenie. NATO era o instituție aproape civilă până acum. Acum se pregătește un plan de măsuri prin care NATO va fi mereu pe picior de război. Și asta costă. Este limpede că Occidentul este în fața unei decizii care se vor lua, decizii care le vor crea mari probleme social-economice.

Dacă tu iei de la buget și dai 2,5 la armată, de unde bani? Nu are Scholz în buzunar, iei din altă parte, de la sănătate, de la protecție socială, Germania e un stat al protecției sociale, de-aia vin imigranții la ei. La fel și în Anglia.

Dacă dai pentru înarmarea ta și cumperi arme știi de unde și se decide să fii tot timpul pe picior de război, asta costă. Însă noi vom asista – a treia concluzie – acest război este unic în istoria omenirii. Pentru prima oară, se testează pe teren și pe om arme”, continuă Ion Cristoiu.

Armamentul sofisticat este mai vulnerabil

Ion Cristoiu a vorbit și despre armele folosite în acest război, precizând că armamentul s-a complicat foarte mult în ultima perioadă și că este nevoie de ceva timp pentru învățarea noilor arme.

„Principala concluzie a acestui război, care este un iarmaroc de arme, e clar, fiecare testează ce are. Să luăm Leopardul: pe hârtie era perfect, acum s-a dovedit că e vulnerabil. Toate acestea s-au dovedit vulnerabile prin complicația IT-istă.

Principala concluzie a acestui război este să ne întoarcem la tancul-tanc. Armamentul s-a complicat atât de tare, încât trebuie să îți dai doctoratul în armament.

Sudanul nu îți cumpără Leopardul pentru că îți trebuie un an să înveți. Principala concluzie e că trebuie să ne întoarcem la tancul cu manete. Cu cât e mai sofisticat armamentul, cu atât e mai vulnerabil. E foarte interesant acest lucru. Ăia cu Leopardul trebuie să-l reconstruiască, ești de acord?

Puțină lume știe că a fost confruntarea între rachetele Kinjal și Patriotul. Rușii susțin că Patriotul e vulnerabil, americanii spun că nu”, a mai spus Ion Cristoiu.

O cursă a înarmărilor fără precedent

Nu în ultimul rând, tot legat de Summitul de la Vilnius, Ion Cristoiu spune că noile decizii ale NATO vor duce la o cursă a înarmărilor care nu s-a mai văzut până acum. Maestrul a sublinia, de asemenea, că nu mai există mișcări pacifiste împotriva înarmării.

„Acest război duce și la un avans al înarmărilor, pentru că ai tancul Leopard, rușii se gândesc „Ce inventăm împotriva lui?” Când au venit tancurile alea, noi nu aveam ăla anti-tanc, ăla dădea cu niște ulei să oprească…

Acest summit va fi crucial nu prin Ucraina, ci prin aceste decizii care vor duce la o cursă a înarmărilor fără precedent. Ai observat că nu mai avem mișcări pacifiste, împotriva înarmării?”, a precizat Ion Cristoiu.