Întrebat ce părere are despre taxa de solidaritate de 1% aplicată marilor companii, asumată de către Marcel Ciolacu, europarlamentarul a răspuns că este de acord cu ea, deoarece împiedică marile companii să ascundă profitul.

„Sunt de acord cu ea și are noimă, nu poți să ai o logica normală când un mare grup de firma are cifra de afaceri de un miliard și profit de 0,02. Este clar că s-a ascuns profitul. Nu poți sa procedezi astfel ani la rândul. Atunci ai o taxa de 1%”, a spus Mihai Tudose.

De ce a eșuat România în cazul OMV?

Cât despre eșecul statului român de a taxa compania OMV și marile companii din sectorul energetic, acesta a spus că Ministerul de Finanțe a tradus regulamentul, însă fără a-l interpreta. De asemenea, secretarii de stat trimiși la negocieri, spune europarlamentarul, au avut, cel mai probabil, mandat să tacă din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu.

„A fost etapa în care acel regulament s-a creat, a fost negociat. Domnul de la Finanțe l-a tradus dar nu l-a și interpretat. România și-a trimis la negocieri secretarii de stat, care au avut mandat să tacă probabil din partea lui Virgil Popescu”, a spus el.

Mihai Tudose a adăugat, despre controalele efectuate de către ANAF la OMV că lucrurile ar putea să nu fie așa cum și-ar dori gigantul austriac, însă totul se va lămuri până în luna mai.

„Eu știu ca mai așteptăm o interpretare de la Comisie, să nu divulgam acum, s-ar putea ca lucrurile să nu fie cum dorește OMV-ul, ne dumirim până în mai oricum. Vorbim de termenele fiscale”, a spus europarlamentarul în podcastul România lui Cristache de pe canalul de Youtube HAI! România.

România ar fi trebuit să renunțe la minerit

Întrebat care ar fi fost abordarea corectă, în cazul OMV, acesta a răspuns că România ar fi trebuit să renunțe la minerit, dând exemplul Belgiei.

„Să ții cont de țara ta și aici vorbesc și de închiderea mineritului. Noi am avut energie bazată pe cărbune. să luăm cazul Belgiei care n-are cărbune. Bruxelles vine și ne spune hai sa renunțăm la cărbune. Belgiei îi este ușor că n-are cărbuni dar noi ne-am construit economia pe minerit. În orice negociere trebuie să ții cont de interesele țării”, a spus Mihai Tudose.