O discuție cu el reprezintă întotdeauna o lecție de viață, pe care dacă o citești bine, a doua zi sigur te vei trezi mai deștept. Ion Țiriac s-a născut într-o familie simplă, dar extrem de iubitoare, o familie care l-a învățat să construiască de mic și să iubească altfel decât în filmele americane romantice sau telenovelele mexicane. Vremea aceea, viața de atunci, i-au arătat că mai întâi se toarnă fundația și abia apoi se ridică cel mai frumos turn din lume. Miliardarul, care a stat la masă până acum cu zeci de președinți de țară, șeici sau magnați ai petrolului a învățat să stea mereu drept în fața celorlalți. Tatăl lui a murit când avea doar 11 ani, iar mama lui a fost nevoită să muncească într-o fabrică de camioane ca să-i poată întreține pe el și pe sora lui. Pentru că nu aveau bani, la 14 ani s-a angajat, iar la aproape 15 s-a decis că vrea să ajungă campion și s-a apucat de sport. Astăzi este cel mai bogat român din lume și are lumea la picioarele lui.

“Eu am fost puțin mai norocos decât alții, e în regulă, ziua mea nu a avut niciodată 24 de ore, întotdeauna a avut 26 până la 28. Se întâmplă, nu aș sfătui pe nimeni să facă ce am făcut eu. Nu merită, nu are niciun rost. Foarte probabil că stând în scaunul ăsta pot să fiu și megaloman și ingrat, dar nici pe copiii mei nu i-aș sfătui să facă ce am făcut eu”, ne-a povestit Ion Țiriac.

“Totuși, eu spre deosebire de mulți sunt și destul de deștept. Întotdeauna am spus ”Domnule, sunt foarte inteligent într-o singură situație, când îmi dau seama că sunt prost. Când îmi dau seama că sunt prost iau pe altul, de ce trebuie să fac eu. Uite, majoritatea se încăpățânează să facă ei”, a completat miliardarul care a rezumat într-o singură frază principala problemă a societății românești.

Cu cine vor vota românii data viitoare
 

Și totuși prin muncă, tenacitate și multă inteligență, Ion Țiriac a ajuns astăzi unul dintre cei mai influenți români. Întrebat cum crede că vor vota românii la umrătoarele alegeri, acesta a explicat că: “Oamenii de la noi din țară încă nu votează pentru. Niciodată! Oamenii votează numai contra. Dacă majoritatea a votat treaba aia, asta e, fie că îți place sau nu, te supui. Dacă nu înțelegi asta, înseamnă că avem niște handicapați care sunt în politică, dar este imposibil să fie toți handicapați.

 

În România principala problemă este că noi nu avem pe unul care să stea în picioare. Și atunci, eu nu sunt nici PSD, nici PNL, nici nimic. Iar întrebarea este, e Viktor Orbán Hitleristul Europei? Deocamdată el apără interesele Ungariei de la A la Z și, cu tot respectul, când se duce la Bruxelles, stă în picioare. Și atunci cum să-l critici pe Orban? Pe mine mă stupefiază și treaba asta. Nu sunt toți perfecți. Dar este el imperfect pentru că a făcut un contract cu Putin de 3 miliarde. Dar câte miliarde credeți dumneavoastră că are Germania cu Rusia în fiecare an? Multe de tot. Evaluați numai contractul Nord Stream, al doilea gazoduct pe care îl fac acum. Nouă nu ne trebuie fricțiuni cu Rusia în ziua de astăzi. Pentru că este lângă noi, aici la 100 de km. Și, dacă se supără cumva și îți închide puțin robinetul, apare o problemă măricică. Și dacă nu înțelegi asta din funcția pe care o ocupi și nu te pricepi, mai bine lași pe altul”, a spus Ion Țiriac pentru Capital.

Articolul integral poate fi citit în numărul 2 al Revistei Capital. Pentru abonare puteți intra pe agoramag.ro.

Foto: Marius Vlad