EXCLUSIV Există o dorință de a contesta centralitatea Occidentului. Ștefan Popescu: Momentul Ucraina a fost unul catalizator (VIDEO)

În ediția de marți, 25 octombrie, a podcastului „România lui Cristache” a fost invitat profesorul Ștefan Popescu, care, printre alte subiecte e o importanță majoră în această perioadă, a vorbit și despre alianțele internaționale, dar și despre competiția dintre puteri.

„Suntem într-o mare convergență a statelor din sud, chiar dacă unele sunt alianțele Occidentului. Arabia Saudită, aliat al SUA, dar din punct de vedere energetic face jocul Rusiei. India, la care se raportează toate strategiile în indo pacific ale SUA, Franței, Marii Britanii, nu dorește să impună sancțiuni la adresa Moscovei.

Nu mai vorbim de Turcia, care joacă un joc ambivalent. Acum câteva săptămâni Joe Biden se afla în Arabia Saudită la summitul țărilor golfului, Erdogan s-a dus la o zi după la Teheran pentru a se fotografia cu Putin, acesta este un mesaj”, spune profesorul Ștefan Popescu.

Dorința de a contesta centralitatea Occidentului în viața internațională

În cadrul podcastului care poate fi vizualizat integral pe canalul de YouTube al EVZ Capital, profesorul Ștefan Popescu a mai spus că există dorința de a contesta centralitatea Occidentului în viața internațională.

„De ce această convergență între China, Arabia Saudită, care nu au interese care se suprapun? Există dorința de a contesta centralitatea occidentului în viața internațională.

Momentul Ucraina a fost un moment catalizator pentru că a avut o coloratură și civilizațională, fie că ne place sau nu. Europa nu are frontiere naturale, acest război înseamnă și un recul al frontierelor orientale ale Europei. Este pentru prima dată când Rusia pivotează spre Asia. Turcia nu mai privește la Europa, vrea să devină ea un centru al lumii.

Schulz nu pleacă în China pentru energie, toată lumea vorbește despre Rusia în ecuația energetică germană, dar piața rusă, de asemenea, era importantă pentru industria auto germană și pentru cooperarea industrială. Deci Schulz are nevoie să găsească o piață care să substituie pierderea unei piețe de aproape 150 milioane de consumatori”, a mai spus acesta.

Războiul, catalizatorul competiției între puteri

Profesorul Ștefan Popescu a mai spus că actualul conflict militar este catalizatorul competiției între puteri.

Războiul acesta este catalizatorul competiției între puteri, și întotdeauna când există o asemnea mare tendință în ordinea mondială ea este reprodusă în toate spațiile. Iar UE, care este un spațiu fragmentat dpdv al orizontului strategic. Franța are doar un picior în Europa, are un teritoriu transcontinental.

Polinezia este sensibilă la echilibrele din indo pacific, este prezentă cu baze militare în Africa. Prezența ei la Marea Neagră nu este doar pentru asi asigura aliații de pe flancul estic, este pentru a nu lăsa exclusivitate americanilor pe dosarul cu Rusia, pentru ca ea gândește strategic.

Dorește să îi arate Rusiei, să aibă un element, un instrument în negociere pentru că rușii sunt intrați în zonele tradiționale de influență franceză. Deci explicațiile sunt mult mai complexe decât o simplă solidaritate aliată și bineînțeles, după cum scria și ziarul Le Monde, se dorește și o poziționare pe o piață de armament emergentă care va fi Ucraina.

Și bineînțeles, nu numai de armament ci și de reconstruirea Ucrainei, care va permite nu numai investiții extraordinare dar și injecții de capital în firmele țărilor care le dețin”, a mai spus acesta în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube EVZ Capital.