Informația este confirmată de analistul politic Cozmin Gușă dar și de liderul Pro România, Victor Ponta. Aceste mișcări parlamentare vor ajuta PNL în negocierea dură cu USR-Plus.

„Pesediștii refuzați explicit de către Iohannis de la posibilitatea participării la guvernare fac eforturi disperate să-și mobilizeze organizațiile pentru a-și prezerva la vot scorul de peste 30% cu care-i creditează sondajele actuale. Dacă vor reuși asta, vor putea trece mai ușor peste șocul intern al perspectivei opoziției pe termen nedefinit, șoc ce va fi dublat în mod cert de hemoragia de aleși pesediști din decembrie care vor îngroșa efectivele parlamentare pregătite să susțină guvernarea” a comentat Cozmin Gușă. El ne-a precizat că parlamentarii PSD care vor pleca din partid se vor constitui într-un grup independent cu intenția de a susține noul guvern care se va forma în jurul PNL și a lui Ludovic Orban.

Ponta: La PSD alții au făcut listele, nu Ciolacu sau Dîncu

Victor Ponta a fost tranșant: „Este evident că vor pleca mulți parlamentari de la PSD. La PSD alții au făcut listele pentru Parlament, nu Ciolacu sau Dîncu. Iar patru ani de Opoziție se suportă greu, este ca și cum ai fi în deșert. Am auzit că vor face un grup independent care va susține parlamentar guvernul construit în jurul PNL,” ne-a declarat Ponta. Susținere pe care și liderul Pro România este pregătit să o facă: „Adversarii Pro România sunt cei de la PSD, ei vor să ne omoare. PSD ne atacă cel mai tare pentru că vor ca Pro România să nu treacă pragul. Au obsesiile lor”.

Victor Ponta ne-a spus că partidul lui ar susține parlamentar noua guvernare majoritar liberală cu condiția existenței unui dialog dar și pentru a temporiza „șantajul UDMR la adresa guvernării”.

PNL către USR-Plus: 5 ministere și șefia Senatului

Crearea grupului independent de parlamentari proveniți din PSD cu intenția de a susține majoritatea parlamentară și replierea gândită de Victor Ponta de susținere a viitorului guvern creat în jurul PNL îi ajută pe liberali în negocierile cu USR-Plus privind alcătuirea noii formule guvernamentale. Ludovic Orban a declarat public că „Posibilii parteneri de guvernare ai PNL sunt USR, PMP și UDMR. Cam atât. Excludem orice fel de colaborare cu PSD”.

Potrivit mai multor lideri centrali ai PNL, conducerea bicefală a USR- Plus insistă să-și impună condițiile prezenței la guvernare : 40 la sută din portofoliile ministeriale și din alte funcții guvernamentale dar obligatoriu primirea Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Transporturilor, a Ministerului Justiției. Liderii Alianței USR-Plus au accentuat în negocierile cu PNL că „aceste condiții sunt nenegociabile”. În plus, aceștia le cer liberalilor să nu introducă PMP în viitoarea guvernare.

Nu vrem să fim CDR 2

Liderii PNL din conducerea centrală consideră că aceste condiții și condiționări nu-și au locul într-un parteneriat guvernamental. Liberalii sunt dispuși să le ofere celor de la USR-Plus cinci ministere, exclus însă cele condiționate de USR-Plus și resping necooptarea PMP la guvernare solicitată de progresiști. PNL este pregătit să ofere USR-Plus și președinția Senatului, a doua funcție în stat după cea de președinte al României, liberalii rezervându-și președinția Camerei Deputaților.

„Nu vrem să fim CDR2, să ne certăm de dimineață până seara, să ne luptăm între noi. Ar fi un coșmar pentru o bună guvernare mai ales în condițiile de criză generalizată cauzată de pandemie” au spus liberalii. Ei speră să cadă la înțelegere cu USR-Plus dar, în caz contrar, iau în calcul și un guvern PNL-PMP-UDMR cu un sprijin parlamentar mult mai consistent decât prevăzuseră.

CDR, Convenția Democratică din România a fost o alianță politică creată din trei partide mari, PNȚCD, PNL și PD și din mai multe partide mici de factură liberală și social-democrată. Ea a guvernat în anii 1997-2000 în timpul mandatului prezidential al lui Emil Constantinescu. A fost dominată de scandaluri politice repetate care au dus la căderea primului guvern constituit după alegerile din 1996. A urmat al doilea guvern CDR alcătuit tot prin compromisuri politice. Ambele guvernări CDR au dezamăgit serios alegătorii. Consecința: Ion Iliescu, PSD și PRM au câștigat detașat alegerile parlamentare din 2000 au condus autoritar România timp de patru ani.