Robert Turcescu a prezentat fragmente din „Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui cadru comun pentru serviciile mass-media”.

„În toată această lege, deși în mod șerpește e numită libertatea mass-media, e de fapt cum îi legăm pe ăștia. Cum le punem ceva pe gură să nu mai poată vorbi, pe ochi să nu poată să mai facă cu ochiul”, a comentat Turcescu.

„Se creează o mega-caracatiță a presei la UE. Ne spun că e spre binele nostru”, a observat jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni explicând astfel: „Toate vin de afară și vin impuse. Acum se pregătește o chestie senzațională pentru întreaga presă. Lumea în general nu știe. O mega-structură caracatiță a UE, un regulament privind libertatea presei. Orice chestiune care se face la UE ni se spune că e spre binele comunității. Și parteneriatul civil e spre binele tuturor, vin toți și nimeni nu mai are cuvinte de spus pentru că trebuie implementate. Prin PNRR trebuie tot acceptat. Acea caracatiță va acapara total presa”.

Ce face CNA-ul european

Invitatul lui Robert Turcescu a criticat strategia instituțiilor europene, care prin viitoarea directivă pretind că apără suveranitatea mass-media, când în realitatea o slăbesc.

„Se creează acea mega-comisie. Putem vorbi între ghilimele de o suveranitate a presei, cu toți plătiții, neplătiții și jurnaliștii independenți, dar e o suveranitate. Presa trebuie lăsată liberă. În contextul ăsta, se spune ca să fie cetățeanul european protejat de manipulare. Cea mai tare fază în proiectul ăsta de lege e că se spune că media se simte oprimată de intervențiile politicului, de intervențiile oamenilor de afaceri și nu mai poate să fie relevantă și să spună adevărul, mai ales presa audio-vizuală și online.

Atunci Uniunea Europeană cere să se renunțe la suveranitatea media locală așa cum e, ci trebuie reglementată de niște comisii transfrontaliere. Sunt legate de intervențiile asupra providerilor de net, de intervențiile asupra editorilor. Se creează un fel de mega-CNA care practic sufocă, reglementează și decide că această emisiune a ta, Robert, nu este conformă reglementărilor de libertate a presei și induce în eroare”.

Jucan ia lumină de la americani

În context, Bogdan Comaroni a comentat atitudinea obedientă a vicepreședintelui CNA, Valentin Jucan, care a făcut exces de zel salutând partenerul strategic la aniversarea de 25 de ani de parteneriat.

„Ați văzut la ce absurd s-a ajuns? Domnul Jucan s-a dus să ia lumină de la parteneriatul strategic american la Cluj. Jucan se bucură că se pupă cu partenerul și ia lumină de la americani. Atunci evident că posturile TV, unde vin generalii ăia care trăiesc în alt război, sunt triumfaliste”.

Jurnalistul a relatat, de asemenea, cum va funcționa viitoarea mega-structură europeană aducând ca exemplu cazul site-ului Active news. „I-a chemat CNA trei zile la rând pe un articol. I-a reclamat cineva. E un articol care nu are nicio legătură cu audiovizualul, o anchetă despre sculptori, opere de artă. Nu are nici măcar o declarație video, e un articol de presă scrisă în online. CNA-ul, care se erijează că reglementează și presa online că așa i s-a spus, face un abuz extraordinar de mare”, a punctat redactorul-șef Ziuanews.

Emisiunea de tip podcast poate fi vizionată AICI