Una dintre cele mai importante nuanțe pe care Dragoș Petrescu pune accent este faptul că măsurile pe care Guvernul le adoptă sunt raportate la politicile și sugestiile Comisiei Europene. Când vine vorba despre găsirea unei soluții proprii, adaptabile contextului local, nu prea există inițiative, nici șanse de implementare.

Dezbaterea „HoReCa la ATI” este disponibilă pe canalul de Youtube EVZ Capital și AICI:

 Dragoș Petrescu și globul de cristal

„Guvernul României va acționa în relație cu Comisia Europeană, deci nu va fi așa după el. Pentru că el nu va decide rapid și eficient cum ar putea face sub influența Comisiei Europe.

Situația de azi arată cam așa, și asta e ceea ce am susținut în fața lui Florin Cîțu: Israel, SUA și UK sunt pentru mine globul de cristal. Asta s-a dovedit că este un sistem care poate salva ospitalitatea. Respectiv, sistemul de vaccinare. Israelul s-a poziționat excepțional ca de fiecare dată, s-au găsit ei țară test, au vaccinat 73% din populație și ieri au avut 123 de infectați. Statele Unite a vaccinat 100 de milioane, acum 3 săptămâni – 4, când m-am uitat eu. Biden a spus că pe 4 iulie țara o să fie Free Of Covid. Nu o să fie 4 iulie, o să fie 25 iulie, 4 august, nu contează. Dar, Important este că practic scăderea nr de infectați este evident datorată vaccinării.”

Având aceste date puse la cap, Dragoș Petrescu a mers să discute cu premierul Florin Cîțu despre soluțiile pe care le-ar putea implementa pentru a salva HoReCa. Conform declarațiilor sale în timpul conferinței, unele lucru au fost înțelese de prim-ministru, altele nu prea.

Cum poate ieși HoReCa de la ATI?

„În România în luna iunie vor fi 5 milioane de vaccinati, vom avea 5 milioane de oameni trecuți prin boală. Vom avea aproximativ 7-8 milioane de români care sunt imuni. Acești 7-8 milioane de români care prin certificatul verde, care astăzi este în obiectivul Comisiei Europene, pe data de 14 mai și-au asumat că ies cu certificatul verde.

Asta înseamnă că tu, prin certificatul verde, când ai trecut prin boală sau te-ai vaccinat apari cu QR code și în momentul ăla ai mai bine de jumătate din clienții tăi potențiali, că nu toată lumea iese la restaurant sau merge la hotel, care au acces nestingherit, în siguranță, la hotelurile tale.”

Ceea ce ne-a arătat pandemia este că întotdeauna caracterul impredictibil al evoluției epidemiologice sau a măsurilor luate de Guvern dau peste cap planurile populației, companiilor, antreprenorilor, etc. Ce se întâmplă însă cu cei care nu vor să facă parte din povestea vaccinării? Care nu vor să se testeze de niciun fel și nu vor „pașaportul verde”?

Dragoș Petrescu, soluții pentru cei care nu vor să se vaccineze

„Nu putem avea un mecanism care să fie anti-european, discriminatoriu. Dar totuși, avem ochii deschiși, mintea deschisă, ne putem uita. Vreți să vedeți cum sunt astăzi toate proiectele din Olanda, Marea Britanie, Spania? Cum s-a făcut concertul din Barcelona?

S-a făcut pe bază de testare și vaccinare, deci așa s-a făcut. Nu e vorba despre discriminarea. Marea majoritate a clienților, în luna iulie, pentru hotel și restaurant vor fi cu certificatul verde în mână. Fie sunt imunizați, fie sunt vaccinați.

O să vină o minoritate care, atenție, trebuie respectată: <<Domne, eu nici nu m-am îmbolnăvit, nici nu vreau să fac vaccin pentru că mi-e teamă>>. În luna iulie nu o să fie nimeni la vaccinare, acum avem 400.000 de doze de AstraZeneca care nu sunt folosite. Nu o să fie în luna iulie nicio coadă la niciun vaccin, toată lumea se va putea vaccina când va dori” a declarat milionarul în timpul dezbaterii online „HoReCa la ATI”.

Restul dezbaterii este disponibilă pe canalul de Youtube EVZ CAPITAL sau AICI.