Impas important la Ministerul de Finanțe! După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional proiectul ministrului Eugen Teodorovici privind reorganizarea ANAF, ministrul de Finanțe se vede acum în imposibilitatea de a pune în aplicare unul din proiectele sale cele mai dragi, în ultima vreme.

Mai precis, Ordonanța de Guvern propusă Eugen Teodorovici pentru înființarea Autorității Vamale Române a primit aviz negativ de la Ministerul Justiției.

În răspunsul primit de Ministerul de Finanțe de la Ministerul Justiției se arată că Guvernul nu poate emite Ordonanța de înființare a unei noi ”autorități”. În plus, Ministerul Justiției propune avizul Ministerului pentru Realația cu Parlamentul pe un asemenea proiect de lege.

Dar, cel mai important, ”măsurile preconizate prin textele proiectului nu se circumscriu temeiului invocat, fiind necesară indicarea unui alt text din legea de abilitare în susținerea noilor soluții”, se arată în documentul citat.

”În prezent, la Ministerul de Finanțe se caută o chichiță în HG de organizare a Guvernului și vor să depună un nou OG. Dacă ar primi aviz de la Justiție e posibil să intre săptămâna viitoare în ședința de Guvern”, au declarat pentru Capital surse bine informate.

Iar răspunsul Ministerului Justiției către Eugen Teodorovici este departe de a avea un ton colegial. Din contră, ministrului de Finanțe i se reproșează fățiș că proiectul de lege a fost ”transmis Ministerului Justiției în copie, fără adresă de înaintare”.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a stârnit controvesre puternice, în ultima vreme, în rândul specialiștilor, prin intenția declarată de a înființa o Autoritate Vamală pe care să o treacă direct în subordinea proprie, scoțând astfel vămile din parohia Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF. Teodorovici este acuzat că vrea să își crească în modul acesta influența asupra întregului aparat de stat, dar și a partidului din care face parte.

Puteți vedea mai jos o copie după răspunsul Ministerului de Justiție către Orlando Teodorovici: