Conform deciziei luate de guvernul de la Tallinn, călătorii din ţări cu o rată de infecţie mai mare de 16 cazuri la 100.000 de locuitori vor putea alege dacă doresc să intre în carantină timp de 14 zile şi autoizolare sau să efectueze un test de coronavirus la sosirea în această ţară baltică membru al UE.

Până în prezent, Estonia cerea călătorilor din zone cu risc ridicat intrarea în carantină. Această măsură va fi acum completată de o procedură de testare în două etape, potrivit agerpres.ro

Alternativa fiabilă ce permite călătoriile esenţiale

„Aceasta este alternativa fiabilă ce permite călătoriile esenţiale şi protejează sănătatea publică”, a scris ministrul de externe Urmas Reinsalu pe Facebook.

Conform guvernului, călătorii vor putea efectua un prim test la sosire şi vor trebui testaţi din nou cel mai devreme după o săptămână.

De asemenea, dacă testul iniţial este negativ, persoana în cauză poate merge la muncă sau la cumpărături în magazine. Contactele inutile ar trebui evitate, potrivit unui comunicat al Cancelariei statului.

Estonia şi-a deschis frontierele pentru cetăţenii din ţările europene cu niveluri scăzute de infecţie cu coronavirus la începutul lunii iunie. Pentru cei care sosesc din ţări cu o rată de infecţie de până la 15 cazuri la 100.000 de locuitori, se cere carantina. Estonia a înregistrat până în prezent 2.200 de infecţii confirmate şi 63 de decese legate de coronavirus.

Test revoluționar de coronavirus

Un nou test de salivă, dezvoltat în Israel, poate determina în mai puţin de o secundă dacă o persoană este sau nu infectată cu coronavirus, a anunţat joi cel mai mare centru medical din Israel, conform RADOR.

Potrivit sursei menționate, pacienţii îşi clătesc gura cu o soluţie salină, pe care o scuipă apoi într-o eprubetă care urmează să fie examinată cu un mic dispozitiv spectral care, în termeni simpli, luminează mostra şi analizează reacţia, constatând dacă conţine sau nu COVID-19.

Eli Schwartz, de la Centrul pentru Medicină Geografică şi Boli Tropicale din cadrul Centrului Medical Sheba, a declarat că testul este cu mult mai uşor de făcut decât obişnuitul test PCR utilizat până acum pentru detectarea infecţiei cu coronavirus.

„Până acum, avem rezultate promiţătoare cu noua metodă, care va fi mult mai convenabilă şi mult mai ieftină”, a transmis Eli Schwartz.

Centrul medical a declarat că în testele clinice iniţiale, în care au fost implicaţi sute de pacienţi, dispozitivul spectral, bazat pe inteligenţă artificială, a detectat coronavirusul cu o rată de succes de 95%.

Expertul în virusologie moleculară de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Amos Panet, a declarat că ar dori să analizeze mai multe informaţii şi studii comparative cu testele existente înainte de a ajunge la o concluzie finală.

„Cantitatea de virus prezentă in salivă creşte pe măsură ce pacientul devine din ce în ce mai bolnav, iar marea provocare este detectarea bolii în pacienţii care sunt la graniţă (borderline). Noua metodă va putea deveni un înlocuitor valid al testelor actuale numai atunci când îşi va dovedi superioritatea asupra tehnologiei actuale”, a spus Amos Panet.

Centrul Medical Sheba, situat în afara Tel Avivului, a dezvoltat noua metodă împreună cu firma israeliană Newsight Imaging şi este în plin proces de obţinere a aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare.

Trebuie menționat că fiecare test costă mai puţin de 25 de cenţi, iar dispozitivul spectral ar putea să coste mai puţin de 200 de dolari