Potrivit estimării evoluţiei industriei în trimetrul I 2018, pe baza anchetei de conjunctură, pentru cifra de afaceri pe piaţa internă se aşteaptă o creştere de 8,9%, comparativ cu perioada ianuarie – martie a anului trecut. În aceste condiţii, cifra de afaceri totală poate înregistra o creştere de 11%. 

Conform Agerpres, în intervalul ianuarie – martie anul curent faţă de perioada similară a anului 2017 numărul mediu de salariaţi se apreciază că va creşte cu 1,3%, în timp ce productivitatea muncii în industrie se va majora cu 4,4%. 

Stocurile de produse finite se aşteaptă să scadă cu 4,8% în această perioadă, comparativ cu nivelul înregistrat în trimestrul I 2017. 

În urma prelucrărilor datelor din sondajul de conjunctură efectuat în rândul agenţilor economici, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, se estimează scăderi pentru majoritatea indicatorilor analizaţi, excepţie făcând cifra de afaceri pe piaţa externă, numărul de salariaţi, precum şi stocul de produse finite. 

„Pentru cifra de afaceri pe total industrie se anticipează o reducere de 2,4%, comparativ cu trimestrul anterior, influenţată de scăderea semnificativă a cifrei de afaceri pe piaţa internă (-11,5%), în timp ce pentru cifra de afaceri pe piaţa externă se aşteaptă o creştere de 9,9%. În condiţiile scăderii producţiei industriale, cu 1,2%, se apreciază că volumul stocurilor de produse finite va creşte cu 1,8%, în primul trimestru din 2018, comparativ cu trimestrul anterior. Numărul mediu al salariaţilor se estimează că va creşte cu 0,9% în acest trimestru, similar cu creşterea înregistrată în primul trimestru din 2017. În contextul scăderii producţiei industriale se aşteaptă să se înregistreze o reducere a productivităţii muncii de circa 2%", precizează documentul citat. 

Comisia Naţională de Prognoză realizează trimestrial o anchetă economică de conjunctură în sectorul industrial, prin care, pe baza răspunsurilor agenţilor economici intervievaţi referitor la nivelul producţiei industriale, a comenzilor, stocurilor şi preţurilor, pot fi elaborate prognoze pe termen scurt. Ancheta se bazează pe un eşantion de agenţi economici (selectaţi din bilanţurile contabile MFP) şi pe un chestionar, ambele fiind elaborate în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză. 

Pentru anchetele de conjunctură realizate în anul 2018 s-a stabilit un eşantion de 497 agenţi economici din sectorul industrial, fiind rezultatul unei rate de sondaj de 12,91% şi furnizând o rată de acoperire de circa 72%.