Uleiul de măsline conține mai multe grăsimi mononesaturate decât alte tipuri de uleiuri. Din acest motiv, poate fi o alegere bună pentru cei care vor să fie atenți la sănătatea inimii. Totuși, acesta nu ar trebui folosit în anumite situații.

Uleiul de măsline nu ar trebui folosit în anumite situații

Potrivit specialiștilor, uleiul de măsline nu ar trebui folosit când preparăm mâncăruri la temperaturi înalte. Acesta are punctul de ardere între 185-210 grade Celsius.

În momentul în care atinge acest punct, compușii benefici din uleiul de măsline încep să se degradeze. Totodată, potențialii compuși care se formează ar putea afecta sănătatea.

O alternativă bună poate fi uleiul de rapiță. Acesta are un punct de ardere mai mare și poate fi o alegere mai bună. Are un gust neutru și conține acid alfa-linoleic, care este sănătos pentru inimă.

La rândul lui, uleiul de arahide are un punct de ardere foarte înalt și este potrivit și pentru gătit la temperaturi mari, cum ar fi cele implicate de prăjit.

Alte alternative pot fi uleiurile de avocado, nuci de macadamia și migdale. Acestea sunt alegeri sănătoase pentru utilizarea de zi cu zi. Dezavantajul este că sunt mai scumpe.

Ulei/SURSA FOTO: Dreamstime

Toate tipurile de ulei au un punct de ardere

Amintim că toate tipurile de ulei au un punct de ardere. Este vorba despre temperatura specifică la care uleiul începe să se descompună. Cu cât punctul de ardere este mai mare cu atât uleiul poate rezistă la o temperatura mai ridicată.

În acest context, fiecare tip de ulei trebuie utilizat pentru metoda de gătit cea mai potrivită punctului de ardere și în funcție de toleranță sa la căldură, notează site-ul Sfatul Medicului.

Acestea sunt câteva indicații pentru gătit în funcție de tipul de ulei folosit.

  • Ulei din semințe de in

Acesta nu se folosește pentru gătit, iar cea mai bună modalitate de utilizare este în salate.

  • Ulei din nuca de cocoș, porumb, măsline, arahide, susan, nuci

Nivelul căldurii în timpul gătirii este mică până la moderată. Cea mai bună modalitate de utilizare este în produse de panificație, soteuri ușoare, gătit la oală cu presiune sau salate.

  • Ulei din nuci de macadamia, floarea soarelui, răpită

Nivelul căldurii în timpul gătirii este medie. Cea mai bună modalitate de utilizare este în produse de panificație (coacere), sosuri și prăjit.

  • Ulei de avocado, floarea soarelui, soia

Nivelul căldurii în timpul gătirii trebuie să fie ridicat. Cea mai bună modalitate de utilizare este în prăjeli.