Lege pentru proprietarii de apartamente. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a explicat că legea din România nu permite ca într-un apartament să locuiască mai mult de 10 persoane. Toni Greblă spune că a observat mai multe fenomene în România, unde foarte mulți oameni își fac mutația în același apartament, din diferite motive.

Este interzis pentru proprietarii de apartamente

Potrivit explicațiilor oferite de Toni Greblă, poate fi observată o fluctuație foarte mare a unor cetățeni care-și schimbă rezidența dintr-un loc într-altul pentru apropierea de o școală dorită.

Un alt fenomen este cel al apartamentelor unde sunt înregistrați „1.000-2.000 de cetățeni”. Potrivit specialistului, o explicație pentru acest fenomen poate fi dobândirea cetățeniei.

Există situații unde sunt făcute 1.000 de mutații pe același apartament

În anumite zone, precum Moldova sau București, există situații unde sunt făcute „chiar 1.000 de mutații pe același apartament”.

În acest context, au fost activate șase-șapte secții de votare la care nu vine niciun alegător, deși au domiciliul în zona respectivă.

Toni Greblă spune că persoanele înregistrate în anumite locații nu locuiesc, de fapt, la adresa din buletin.

„Vreau să vă mai mai spun un lucru; odată cu începerea școlilor, a grădinițelor și așa mai departe, se observă o fluctuație foarte mare a unor cetățeni care-și schimbă rezidența dintr-un loc într-altul pentru apropierea de o școală dorită.

Pe de altă parte, sunt foarte mulți cetățeni care și-au făcut, și-au stabilit domiciliul, dar nu au locuit niciodată acolo și avem apartamente în care avem 1.000-2.000 de cetățeni care locuiesc în același apartament cu domiciliul, din diverse motive, inclusiv pentru dobândirea cetățeniei. Și avem zone în Moldova și la București în care avem și câteva zeci, câteva sute, uneori chiar 1.000 de mutații făcute pe același apartament. Și probabil de aici este și diferența.

Să știți că, spre exemplu, în București, la alegerile trecute avem vreo șase-șapte – și acum le-am activat – vreo șase-șapte secții de votare la care nu vine niciun alegător, deși au domiciliul în zona respectivă, pentru că ei n-au locuit niciodată acolo. Însă noi, având în vedere aceste aspecte, suntem obligați să deschidem o secție de de vot acolo, pentru că avem 1.500 de oameni care trebuie să voteze. Care ar putea să voteze. Dar nu vine niciunul la vot”, a declarat Toni Greblă.

Niciun alegător înscris pe lista electorală nu s-a prezentat la vot

Într-o secție de vot care s-a confruntat cu o astfel de problemă, au fost înregistrate doar 9 voturi, toate de la membrii biroului secției de votare.

În rest, niciun alegător înscris pe lista electorală, conform domiciliilor acestora, nu s-a prezentat la vot.

Potrivit specialistului, motivul este că n-au locuit niciodată „în acel sector, în acel bloc, în acel apartament”,

„Am avut la alegerile trecute o secție de votare la care au votat nouă oameni, toți membri în secția de votare respectivă, membri ai biroului secției de votare. În rest, niciun alegător înscris pe lista electorală, conform domiciliilor acestora, nu s-a prezentat la vot, pentru că niciodată n-au locuit în acel sector, în acel bloc, în acel apartament”, a subliniat președintele AEP.

Bloc
Bloc/SURSA FOTO: pexels.com

Au fost făcute eforturi legislative pentru rezolvarea problemei

Toni Greblă spune și că au fost făcute eforturi legislative pentru rezolvarea problemei. De exemplu, în urmă cu doi ani a fost adoptată o ordonanță de urgență. Aceasta interzice ca într-un apartament să fie cazate mai mult de 10 persoane.

De asemenea, a fost limitată și tendința de mutare a reședinței în preajma alegerilor.

„Au mai fost, au fost făcute eforturi legislative. În urmă cu doi ani a fost adoptată tocmai din acest motiv o ordonanță de urgență care interzice ca într-un apartament să fie cazate mai mult de 10 persoane, care poate să fie cu patru camere, mai mult de 10 persoane, alții decât membrii de familie, și, de asemenea, în materie electorală am limitat această tendință ca în preajma alegerilor să-și mute reședința dintr-o parte în alta”, a mai spus Toni Greblă.

Cine nu și-a făcut reședința cu 60 de zile înaintea datei alegerilor nu participă la vot în secția unde și-a stabilit reședința

Președintele AEP a oferit mai multe explicații și despre Ordonanța 21 din acest an. Aceasta arată că cine nu și-a făcut reședința cu 60 de zile înaintea datei alegerilor nu participă la vot în secția unde și-a stabilit reședința.

El a criticat și instituțiile „care au acceptat al 400-lea cetățean într-un apartament cu două camere”. Potrivit specialistului, instituțiile respective nu au greșit, ci au făcut acel lucru în mod intenționat, participând astfel la o ilegalitate.

„S-a limitat, prin Ordonanța 21 din acest an, s-a limitat dorința unora de a se vota în preajma alegerilor. Cine nu și-a făcut reședința cu 60 de zile înaintea datei alegerilor nu participă la vot în secția unde și-a stabilit reședința, ci la secția de votare unde are domiciliul. (…) Cetăţenii respectivi locuiesc acolo, e problemă. (…) Cei care au acceptat, instituțiile, vreau să zic, care au acceptat al 400-lea cetățean într-un apartament cu două camere este clar că nu au greșit, ci au făcut-o pentru că au vrut să participe, alături de alții, la o ilegalitate”, a completat președinte AEP.