Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, consideră acuzaţiile Rusiei cu privire la faptul că Ucraina ar pregăti un atac radioactiv drept „absurde”, apreciind că Moscova foloseşte „pretexte” pentru a escalada conflictul militar.

Rusia nu ar trebui să utilizeze pretexte pentru a escalada şi mai mult conflictul din Ucraina

„Acuzaţia că Ucraina pregăteşte utilizarea unor dispozitive radiologice pe propriul teritoriu, pentru eliberarea căruia luptă în condiţii atât de grele, este absurdă”, a afirmat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat platfomrei Politico.eu.

„Noi suntem îngrijoraţi că aceste acuzaţii se înscriu într-un model pe care noi l-am observat în trecut din partea Rusiei în Siria, dar şi la începutul războiului sau chiar înainte de începerea războiului, în februarie. Rusia îi acuză pe alţii că fac ceea ce intenţionează să facă ei. Rusia nu ar trebui să lanseze acuzaţii false sau să utilizeze pretexte pentru a escalada şi mai mult conflictul din Ucraina„, a evidențiat Jens Stoltenberg.

Șeful diplomației ucrainene a invitat un grup de experți de la AIEA să efectueze o vizită de lucru în Ucraina

Duminică, 23 octombrie, Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina ar pregăti un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Autoritățile de la Moscova a atras atenţia Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile părții ruse la adresa Kievului, pe care le consideră „o acţiune falsă de transparenţă”, a relatat CNN.

Administraţia de la Kiev a anunţat, luni, 24 octombrie, că va primi inspectori din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţiile nucleare ucrainene, pentru a respinge acuzaţiile făcute de Rusia. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a purtat o discuție cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

„În discuţia pe care am avut-o cu Rafael Grossi, am invitat oficial Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să trimită urgent experţi la instalaţiile din Ucraina, care au scop paşnic, deşi Rusia afirmă în mod înşelător că ar pregăti un atac cu dispozitiv radioactiv. El a acceptat. Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost mereu şi va rămâne transparentă. Nu avem nimic de ascuns”, a afirmat  diplomatul Kuleba pe Twitter, potrivit cotidianului Le Monde.