'Ne aflăm azi într-un moment de reflecţie pe o temă care se referă la economia circulară, cu focus pe deşeuri. Din păcate, nu am înregistrat schimbări spectaculoase în ceea ce priveşte colectarea şi reciclarea deşeurilor faţă de momentul aprilie 2016, când am avut ultima întâlnire pe acest subiect. Economia circulară este un concept în care deşeurile nu trebuie să mai reprezinte o povară, ci o resursă importantă din punct de vedere economic. Din păcate, în România, deşeurile sunt încă privite ca o povară, în loc să fie considerate o oportunitate. Pragul de reciclare a deşeurilor municipale este stabilit de Comisia Europeană la 65%, până în anul 2030. De asemenea, vorbim despre o ţintă de 75% în cazul reciclării deşeurilor de ambalaje, precum şi despre o reducere a nivelului de depozitare a deşeurilor cu 10%, tot până în anul 2030. La noi, lucrurile nu arată tocmai fericit. România este statul care are cel mai mic nivel al reciclării deşeurilor din UE28, precum şi cea mai mare rată de depozitare a deşeurilor. Deci, din punctul nostru de vedere este un pic fantasmagoric ca noi să atingem acele ţinte stabilite la finele anului trecut de Comisia Europeană, ţinând cont de procentul foarte scăzut existent în prezent', a subliniat Tudose. 

Reprezentanta IPP a precizat, totodată, că România nu trebuie să rateze oportunitatea de atrage finanţare din cuantumul de aproape 6 miliarde de euro existent în pachetul financiar pentru valorificarea deşeurilor, stabilit, la sfârşitul anului trecut, de Comisia Europeană. 

'Practic, la finele anului trecut, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri privind economia circulară, iar o parte dintre acestea se referă la deşeuri. Discutăm despre valorificarea deşeurilor pentru obţinerea de materii prime secundare. Pachetul financiar alocate pe componenta economică de valorificare a deşeurilor este de circa 6 miliarde de euro. Deci, există o mare oportunitate de a finanţa acest sector cu bani europeni', a spus Elena Tudose. 

Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi GreenTech, parte din grupul de reciclare Green-Group, organizează, marţi, dezbaterea cu tema 'Spre economia circulară: deşeurile ca resurse'. 

Evenimentul îşi propune să aducă în atenţia factorilor decizionali o serie de teme majore care ar trebui promovate în continuare pe agenda publică, precum: operaţionalizarea conceptului de economie circulară în domeniul deşeurilor în România şi dificultăţile tranziţiei, aspecte privind competiţia pe piaţa emergentă a valorificării deşeurilor pe plan local, anunță Agerpres. 

Obligaţia asumată de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană este de a atinge, până în anul 2020, un nivel de reciclare a deşeurilor de minimum 50% din deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă. 

În prezent, rata de colectare separată şi valorificare a deşeurilor municipale este de circa 5%, pe lângă pierderi de aproximativ un miliard de euro pe an pentru lipsa capacităţii de transformare a deşeurilor în materie primă, ca parte a circuitului economic al deşeurilor, conform datelor GreenTech.